Doorgaan naar artikel

Economische schade verwacht na aanscherping coronaregels

In maart werd bij Koppert Cress, een bedrijf dat teelt voor de horeca, tonnen product weggegooid. Dit dreigt opnieuw bij horecatelers. - Foto: ANP/Laurens van Putten

In maart werd bij Koppert Cress, een bedrijf dat teelt voor de horeca, tonnen product weggegooid. Dit dreigt opnieuw bij horecatelers. - Foto: ANP/Laurens van Putten

Hoewel het nog afwachten is hoe lang deze nieuwe lockdownperiode om het coronavirus te beteugelen gaat duren, gaan veel bedrijven de financiële impact ervan zeker voelen.

De verscherpte coronaregels, met name het opnieuw sluiten van de horecagelegenheden, zijn een economische tegenvaller voor de agrifoodsector. Boerenbedrijven met een horeca-tak moeten de deuren sluiten. Bedrijven die grotendeels of alleen maar aan de horeca leveren, zien de afzetmogelijkheden wederom slinken, net als in het voorjaar. Verschil met de vorige landelijke lockdown is dat in het buitenland horecagelegenheden nog wel open zijn.

Een klein lichtpuntje voor leveranciers aan de horeca is de mogelijke openstelling van de horecagroothandels voor particulieren, net als tijdens de lockdown in het voorjaar.

Kalversector: sluiting horeca flinke domper

Voor de kalversector, die sterk afhankelijk is van de export, is het spannend of en welke extra maatregelen omringende landen nemen. Marijke Everts, directeur Corporate Affairs bij kalverintegratie VanDrie, noemt de sluiting van de horeca een flinke domper. “We zagen net weer wat licht aan de horizon komen en nu zijn we weer terug bij af.”

Ze wijst er op dat de horeca in de belangrijke exportlanden Duitsland, Frankrijk en Italië, zij het beperkt, nog wel open is. “De voor ons belangrijkste maanden van het jaar komen er aan, november en december, dus we hopen dat we niet overal teruggaan naar een algemene lockdown.”

Aardappelsector: afzet naar foodservice onder druk

De aardappelsector kreeg in het voorjaar te maken met slechte prijzen, vooral voor fritesaardappelen. De tijdelijke lockdown zal impact hebben op de verkopen en daarmee op de productie en aardappelaankopen,” zegt Pieter Jan Georgius, Vice President Agriculture Continental Europe bij McCain en verantwoordelijk voor de aardappelinkoop in Europa. “Indien de sluiting van de restaurants tijdelijk blijft en beperkt blijft tot Nederland is het negatieve effect te overzien.”

“Voor Aviko betekent dit dat met name de afzet richting foodservice in Nederland opnieuw onder druk komt te staan, zegt Dick Zelhorst, directeur Global Supply van Aviko. “De impact is nog moeilijk vast te stellen en hangt mede af van de afzetontwikkeling.”

Pluimveevleessector totaal verstoord

De pluimveevleessector is totaal verstoord door de eerste lockdown, weet Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, de brancheorganisatie van de pluimveeslachterijen. Hij verwacht dat die verstoring nu zeker nog langer aan zal houden. “Wanneer herstel zal optreden is een grote vraag.”

De eendensector, die van het voorjaar hard werd geraakt door de lockdown, totaal stil kwam te liggen en sinds half september op gang is gekomen, zal nu minder woden geraakt. “Van het voorjaar ging in meerdere landen de horeca dicht, nu alleen in Nederland. Gelukkig zetten wij het merendeel van onze productie af in het buitenland”, zegt Jeroen IJzerman, directeur slachterij van Tomassen Duck-To in Ermelo, de enige Nederlandse eendenslachterij.

Crisisorganisatie tuinbouw komt bijeen

De regiegroep van de crisisorganisatie Coronacrisis Tuinbouw komt donderdag bijeen om de schade door de nieuwe coronamaatregelen te inventariseren. Voorzitter van de regiegroep Jaap Bond vermoedt dat de groente- en fruitketen deze keer veel zwaarder wordt getroffen dan de sierteelt, met name door de horecasluiting.

Hij sprak met Rob Baan van Koppert Cress die opnieuw product moet weggooien en tonnen schade meldt zo vlak voor de sluiting. “Het zijn opnieuw de bedrijven die leveren aan de foodserviceketens die hier last van hebben”, aldus Bond.

Lees ook: Horecatelers tijdens coronacrisis op zoek naar afzetkanalen

Medeauteurs: Annet Smale en Lydia van Rooijen

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin