Eén collectief, allemaal woordvoerders

Vergaderboer Columnist
Voorzitter van het Landbouw Collectief Aalt Dijkhuizen. - Foto: ANP - Foto: Sem van der Wal
Voorzitter van het Landbouw Collectief Aalt Dijkhuizen. - Foto: ANP

Laat mij nu denken dat het Landbouw Collectief onder leiding van professor Aalt Dijkhuizen met één woordvoerder de stikstofproblemen te lijf zou gaan. Niets daarvan.

De afzonderlijke organisaties kwaken vrolijk door over het zo noodzakelijke eenstemmige geluid. Weg wij-gevoel.

Kritiek op uitspraak Calon

Een paar voorbeelden. Marc Calon, de man van LTO, die onze leider zou moeten zijn, moet zo nodig nog even benadrukken dat we echt een stikstofprobleem hebben. Natuurlijk hebben we dat ook, maar waarom dit dan luidkeels verkondigen? Terecht kwam er veel kritiek. Daarna trok Calon de keutel snel weer in, met de simpele verklaring dat zijn woorden ongenuanceerd waren weergegeven.

Ja, ja. Zo lust ik er nog wel een paar. Calon zegt de verkeerde dingen, maar de boodschapper, de krant, heeft het weer gedaan. De voorzitter van de LTO maakt zich steeds meer onmogelijk. Boeren hebben liever een strijdbaar iemand, die voor zijn menig staat, dan een weerhaan.

Wiegersma, Van Maanen, Van Keimpema en Vogelaar

Over naar de voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, Harm Wiegersma. Die laat uit zijn mond opschrijven dat de spoedwet over de stikstofmaatregelen op een verkeerd tijdstip – vooral te vroeg – naar de Tweede Kamer is gestuurd. Bovendien keurt hij nu al het hoofdstuk over de voermaatregelen af. Datzelfde doet ook Jeroen van Maanen van de Farmers Defence Force.

In het Noorden laat Sieta van Keimpema, voorzitter van Dutch Dairymen Board, van zich horen. Zij is het zoals altijd overal mee oneens en scoort daar goed mee.

Jan Cees Vogelaar was zaterdag 30 november spreker op het congres van Forum voor Democratie, de club van Thierry Baudet, zeg maar.

Lees verder onder de video

Verstandig besluit van Kemp

Dan Bart Kemp, de oprichter van Agractie. Die doet juist een stapje terug in de organisatie. Hij wil meer tijd aan bedrijf en gezin besteden. Verstandig. Met zijn actie en beheerste manier van optreden heeft hij veel bereikt. Mede door hem is Landbouw Collectief tot stand gekomen. Door nu even van het directe strijdtoneel te verdwijnen, geeft hij anderen de kans.

Geen behoefte aan losse flodders van voorzitters

Zoals professor Dijkhuizen. Die hoort nu de woordvoerder te zijn van alle organisaties, die zijn aangesloten bij het Landbouw Collectief. De rest zou moeten zwijgen. De sector heeft behoefte aan één krachtig tegengeluid. En niet aan losse flodders van voorzitters, die zo nodig iets willen roepen. Hier geldt: spreken is zilver, zwijgen is goud.

En geef Dijkhuizen de kans.Beheer