Doorgaan naar artikel

Een derde horeca vreest sluiting binnen vijf maanden

Het toegenomen vertrouwen is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening, de onroerendgoedsector en de detailhandel. Foto: ANP

Het toegenomen vertrouwen is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening, de onroerendgoedsector en de detailhandel. Foto: ANP

Het vertrouwen bij ondernemers over het voortbestaan van hun bedrijf tijdens de coronacrisis is opnieuw toegenomen, maar blijft in de horeca op een fors lager niveau.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de verwachte gevolgen van de coronacrisis, dat begin juni onder bedrijven werd gehouden.

Zorgen bij ondernemers in de horeca

In de horeca verwacht een derde van de bedrijven maximaal vijf maanden te overleven in de huidige omstandigheden. Een kwart van de bedrijven denkt het nog zeker een jaar vol te houden. Dat is overigens wel vier procentpunten meer dan in mei. Ruim 30% geeft aan dat zij de overlevingskansen niet in kunnen schatten. Het wegvallen van horecabedrijven kan de afzet van producten uit de landbouwsector daaropvolgend flink in de weg gaan zitten.

Onroerendgoed en detailhandel optimistischer

Het toegenomen vertrouwen is in juni vooral zichtbaar in de zakelijke dienstverlening, de onroerendgoedsector en de detailhandel. Vergeleken met mei steeg het aantal zakelijke dienstverleners dat verwacht minstens nog een jaar te kunnen overleven met 16 punten naar 57%. Het vertrouwen is het grootst in de onroerendgoedsector. Daar verwacht 75% van de bedrijven nog zeker een jaar te blijven bestaan. In de detailhandel – waaronder de levensmiddelenbranche en supermarkten vallen – is dat 69%, 4 procentpunten meer dan in mei.

Niet alleen ondernemers in de horeca vrezen voor hun toekomst op de korte termijn. Ook bedrijven in de sport, cultuur en recreatiesector zien de toekomst somberder in. Wel steeg het vertrouwen in juni – in vergelijking met mei – in de sectoren sport, cultuur en recreatie met 14 punten naar 38%. Ruim 19% denkt dat zij nog vijf maanden of korter kunnen voortbestaan.

Snel delen

Image
Stefan Essink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin