Doorgaan naar artikel

Een euro voor witlof binnen handbereik

Foto: Lex Salverda

Foto: Lex Salverda

Sinds eind vorige week is het prijsniveau bij witlof voor de sortering Kort Grof tot onder de euro gezakt. De hoop en verwachting is dat prijzen van rond de euro wel in beeld zullen blijven.

Eind april was sprake van een prijsdip bij witlof, met als verklaring een hoger aanbod door de goede prijsvorming in de periode daarvoor. De verwachting was dat de prijs op het lagere niveau van rond de euro zou stabiliseren, maar begin mei trok de prijsvorming juist weer aan. Met ruime marges in positieve en negatieven zin, maar gemiddeld kun je spreken van een prijsniveau van rond € 1,50 per kilo.

Sinds eind vorige week is sprake van een prijsdaling. De voorspelde zomerse dagen zullen daar mede debet aan zijn en de beschikbaarheid van andere groenten zoals bijvoorbeeld bladgewassen. De hoop die eind april werd uitgesproken, geldt ook voor de komende weken. Als het prijsniveau zich kan handhaven rond die euro per kilo, dan zou dat tot tevredenheid stemmen.

BelOrta

Na de prijsdip van eind april steeg de prijs voor de sortering Kort Grof bij BelOrta op 4 mei naar € 1,45 per kilo. Tussen 4 en 20 mei zaten de prijzen tussen € 1,27 en € 1,81. Op vrijdag 22 en maandag 25 mei liepen de prijzen op naar € 1,96 en € 2,17. Daarna werd het minder en zakte de prijs tot 78 cent op 29 mei. Deze week zien we een prijsstabilisatie op 81 cent en vervolgens licht oplopende prijzen.

REO Veiling

Bij REO Veiling steeg de prijs van 65 cent per kilo voor de sortering Kort Grof 33 naar € 1,51 op 4 mei. Tussen 4 en 22 mei zaten de prijzen tussen € 1,18 en € 1,83 op 22 mei. Vanaf die 22e mei zakte de prijzen geleidelijk tot € 1,07 op 27 mei en 46 cent op 29 mei en 1 juni.

ZON fruit & vegetables

ZON fruit & vegetables is geen grote witlofveiling, maar daar zit het prijsniveau tussen 8 en 25 mei tussen € 1,24 en € 1,55. Op 26 mei werd € 1,69 genoteerd, daarna zakte de prijs naar € 1,20 op 27 mei en € 1,03 op 29 mei. Op 3 juni is de prijs weer gestegen tot € 1,55.

Witlofwortels

De zaaiperiode voor de nieuwe wortels kent een moeizame start. Door de aanhoudende droogte ligt het planningsschema achter. Reeds gezaaide wortels kiemen moeizaam en door de lage rv groeien gekiemde plantjes traag door. Op sommige percelen waar de mogelijkheid is tot beregenen is dat al tot vijf keer gedaan om de plantjes in ieder geval aan de groei te houden.

Voor veel nog te zaaien witlof is het wachten op flink wat regen om de grond beter op vochtcapaciteit te krijgen. Wellicht dat de voorspelde regen voor het einde van de week er (plaatselijk) voor kan zorgen dat er gezaaid kan worden. In België, Frankrijk en Zeeland, waar niet of nauwelijks beregend kan worden, zit men in ieder geval met smart op regen te wachten.

Prognose: stabilisering van de prijs.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin