Doorgaan naar artikel

Een jaar lang oorlog op Europees grondgebied

Komende week is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

Geüpdatet op:
Business
Commentaar
De Oekraïense vlag. Foto: Canva premium

De Oekraïense vlag. Foto: Canva

Komende week is het een jaar geleden dat Rusland Oekraïne binnenviel.

24 februari is een datum die in het geheugen gegrift staat als keerpunt in de geschiedenis, naast data als 11 september 2001 (aanslag Twin Towers) en 9 november 1989 (val van de Berlijnse Muur). De gevolgen van deze oorlog op Europees grondgebied zijn ongekend ingrijpend. In no time is de focus van de Europese Unie verlegd. Goed en wel bezig met herstel na de coronacrisis moest in korte tijd worden overgeschakeld naar een soort van oorlogseconomie, compleet met energiecrisis en torenhoge voedselinflatie.

In de gascrisis is razendsnel geschakeld

Dat is in grote lijn gelukt, opmerkelijk genoeg. Daarmee blijkt hoeveel veerkracht Europa heeft en hoeveel power de EU kan ontwikkelen als er druk op de ketel staat. In de gascrisis is razendsnel geschakeld. Wie had gedacht dat een heel continent zo de broekriem zou kunnen aanhalen én andere bronnen (LNG) vinden?

Handel en goede relaties

Tussen alle somberheid is het toch hoopgevend om vast te stellen, want die kracht is nodig om staande te blijven in een wereld waarin de verhoudingen verharden. De EU stond altijd vooral bekend als soft power. Met Duitsland voorop geloofden we dat met handel en goede relaties de vrede in de wereld het best gewaarborgd is. Gas kopen, kennis verkopen en met iedereen goede vrienden zien te blijven.

Bij welk van beide blokken Oekraïne eindigt, is nu nog niet te zeggen

Dat model is gesneuveld op het slagveld. Het aloude oog om oog, tand om tand lijkt terug. Daarbij tekenen nieuwe machtsblokken zich af, die anderen voor het blok zetten. Rusland en China tegenover de EU en de VS. Bij welk van beide blokken Oekraïne eindigt, is nu nog niet te zeggen, maar er is zeker kans dat het aan de goede kant zal zijn. Hopelijk wordt agressie niet beloond.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin