Marc van den Oever op het Malieveld-podium op 1 oktober. Hij riep de boeren op desnoods Schiphol en de Formule1-race in Zandvoort plat te leggen als er niet naar de boeren geluisterd zou worden. - Foto: Novum RegioFoto
Een jaar geleden reden duizenden trekkers urenlang over de snelwegen voor het grootste boerenprotest in Den Haag. De organisatoren blikken terug én vooruit op 1 oktober.
Dit jaar geen honderden kilometers file en duizenden trekkers met zwaailichten, vlaggen en spandoeken op de snelweg op 1 oktober. Vorig jaar stond het Malieveld in Den Haag vol, het begin van een verandering. Volgens de organisatoren zijn er successen geboekt voor de boeren, maar is er vooral nieuwe aandacht voor de sector en zijn de boeren meer betrokken bij belangenbehartiging en de veranderingen in het beleid.
Koers van Agractie
De organisatoren van die eerste dag waren Agractie en Farmers Defence Force. Beide bezworen daarna niet snel meer samen een actie op te zetten. Bart Kemp gaf een paar maanden na die bewuste dag al aan dat hij liever geen leider van een actiegroep is. Toch is hij gebleven als drijvende kracht bij Agractie. “Op verzoek van het bestuur. Ik blijf tot eind dit jaar, sowieso. Wat ik daarna ga doen, weet ik nog niet.” De ledenvereniging heeft nu ‘enkele duizenden’ boeren aan zich weten te binden en richt zich vooral op de inhoud van de koers die Agractie vaart.
De media heeft veel meer aandacht voor de boerenzaak, niet alleen voor de wetten en regels in de sector, maar ook de menselijke kant
Bewogen jaar
De boeren stonden op het Malieveld omdat ze de regels zat waren en waardering widlen, die ook nog terug te zien was op de bankrekening. Kemp kijkt terug op een bewogen jaar, waarin hij zeker effect heeft gezien van zijn inspanningen. “De media heeft veel meer aandacht voor de boerenzaak, niet alleen voor de wetten en regels in de sector, maar ook de menselijke kant, over het sentiment in de sector. Daardoor hebben burgers ook meer begrip gekregen.”
Succesen te claimen
Na die eerste actie zijn er nog heel wat dagen met trekkerprotesten geweest, maar geen enkele oproep van welke organisatie dan ook, kon tippen aan de massale opkomst op 1 oktober. Provinciehuizen, distributiecentra, energiecentrales, waterschapsgebouwen en politiebureau’s waren het afgelopen jaar doelwit van boze boeren op trekkers. De meeste op initiatief van Farmers Defence Force, de strijdbare club van Mark van den Oever. Hij ziet dat er echt een kentering heeft plaatsgevonden. “Boeren blijken strijdvaardig en in staat om met z’n allen een vuist te maken. En nog steeds.” En wat Van den Oever betreft, zijn er zeker successen te claimen. Hij noemt de stoppersregeling voor de nertsenhouderij en het schrappen van de veevoermaatregel. Maar het belangrijkste is voor hem de communicatie, die stukken sneller verloopt.
Korte lijntjes
Via social media en groepsapps houden boeren elkaar sinds de aanloop naar 1 oktober 2019 minutieus op de hoogte. Nog altijd worden berichten van de actieclubs veelvuldig gedeeld in boerengroepen, al dan niet voorzien van commentaar. Boeren zijn meer betrokken en op de hoogte van de beleidsveranderingen die aanstaande zijn. Voor FDF is een ‘mediateam’ actief, dat dagelijks artikelen in de media deelt onder de achterban. Bij FDF zijn dat sowieso ‘een paar duizend leden’, volgens Van den Oever, maar vooral 50.000 Facebookers en 30.000 mensen op Whatsapp en Telegram. Ook Agractie maakt gebruik van de korte lijntjes die rondom de protestdag zijn gelegd om boeren bij te praten.
Meer communicatie en verbinding met doelgroep
De beide actievoerboeren zien dat ook bij andere belangenbehartigers de impact van 1 oktober en alles daarna, invloed heeft gehad. De bestaande partijen zijn meer gaan communiceren over hun inzet in dossiers, claimen vaker hun successen en zoeken de verbinding met hun doelgroep. De actiegroepen zijn zich gaan profileren als belangenbehartiger en schuiven met bestaande clubs aan tafel bij het ministerie. Dat heeft er volgens Kemp voor gezorgd dat het ministerie nu ook meer wil samenwerken met de sectororganisaties.
We willen alleen actievoeren als het écht moet, als we het nodig vinden
Nieuwe plannen
Komt er nog een keer zo’n actie als op 1 oktober? Van den Oever blijft geheimzinnig, maar zegt zeker bezig te zijn met nieuwe plannen. Kemp: “We willen alleen actievoeren als het écht moet, als we het nodig vinden. Maar het is een illusie dat je op de lange termijn iets 180 graden kunt draaien, door met een groot aantal trekkers op de stoep te staan.”