Een onbetaalbare meerwaarde

25-11-2020 | |
Foto: ANP
IMG_ANP-417363997

Keurmerken houden de gemoederen al lange tijd bezig.

Tegenstanders zien veelal alleen maar de extra eisen die kosten toevoegen aan productie en hoogstens een korte tijd een meerprijs betekenen. Voorstanders zien het als middel om een markt te veroveren of te bestendigen.

De IKB’s en KKM’s

De eerste keurmerken waren de IKB’s en KKM’s. Feitelijk ISO 9001: standaard productie-eisen met gecertificeerde borging. Ze betekenden enkele jaren een leuk extraatje in de prijs, later werden het de basiseisen. De meerwaarde zat op het laatst vooral in de ontheffingen die eraan gekoppeld werden, denk aan de monitoring verboden stoffen. Binnen IKB’s collectief afgedicht, voor de individuele boer onbetaalbaar. Dé reden om onder IKB te blijven produceren.

Retailers-eisen

Het laatste decennium zijn de keurmerken meer markt- en minder productiegedreven. Zie PlanetProof, zie Beter Leven. De laatste is in de retail trouwens veruit de grootste. In beide keurmerken zijn de retailers-eisen een belangrijk deel van de voorwaarden. Ze grossieren in zachte termen die hard zijn vastgelegd. Duurzaam; dus eisen aan gebruik van kunstmest, bestrijdingsmiddelen en energie, (dier)welzijnsvriendelijk dus minimale oppervlakte- en gezondheidseisen. Zowel PP als BL koersen op compensatie van de extra productiekosten. In de dierlijke sectoren werkt dat onder Beter Leven prima,

Afzetzekerheid

PlanetProof heeft daar met name in de akkerbouw en groententeelt ruimte voor verbetering. LTO-akkerbouw stapte niet voor niks uit de PP-werkgroep. Maar ja, dan gaat het alleen over de knikkers. Afzetzekerheid is ook een item, vraag daar de tafelaardappeltelers maar eens naar. Alleen onder PlanetProof geteelde tafelaardappelen komen nu in de schappen. Die zekerheid is dit jaar, met een overaanbod aan fritesaardappelen, onbetaalbaar.

Bodde
Robert Bodde Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.