Een ongemakkelijke waarheid over data delen

22-09-2022 | |
Bruinsma
Anne Bruinsma Oprichter FarmHack.NL
Foto: ANP
Foto: ANP

Boeren zijn bang om deze data met de overheid te delen en ze hebben een bepaald eigenbelang.

“We moeten eerst zoeken naar waarom het niet los komt, waarom het niet stroomt. Dat komt omdat er een dijk van een blokkade in de weg ligt. En dat is dat transparantie mooi klinkt, maar niemand het wil.” Aan het woord is een voorloper ‘databoer’, in een discussie over de meerwaarde van samenwerking tussen boeren op IT-gebied.

De discussie ging over mogelijke volgende stappen in de digitalisering van de landbouw. Wanneer heb je er als boer nu werkelijk iets aan? Wanneer levert het iets op? Onder welke voorwaarden kan je werken aan een sterke datapositie en een verbeterd verdienmodel? Wanneer gaat de boel werkelijk vliegen en gaan we slagen maken in lastige duurzaamheidskwesties? We zochten het antwoord in samenwerking tussen boeren.

Verkeerde discussie

Maar volgens de voorloper ‘databoer’ voerden we de verkeerde discussie, omdat we de echte blokkade niet onder ogen zagen: “Boeren zijn bang om de werkelijkheid te delen, of hebben een bepaald eigen belang. Zo lang dit zo is komen IT-samenwerkingen niet van de grond.”

Boeren zijn bang om de werkelijkheid te delen, of hebben een bepaald eigen belang.

Boeren zijn bang omdat de overheid soms onbarmhartig omgaat met data. Iedereen is kopschuw geworden. “Als een boer bijvoorbeeld een medicijn toepast, en hij doet dat per ongeluk een dag te laat, of het staat verkeerd in zijn systeem, en die data komen bij de NVWA, dan worden die dieren in de vuilnis gemieterd, en dan kost dat honderdduizend euro. Terwijl dat misschien alleen een administratieve fout is.”

Eigenbelang

En er speelt een bepaald eigenbelang. Boeren willen op duurzaamheid bijvoorbeeld geen echte transparantie, omdat ze per saldo nog weinig toevoegen. De winst bij de een is het verlies bij de ander. Dat is de duurzaamheid van vandaag. Dit transparant maken geeft heel veel weerstand: “Iedereen zit gewoon een beetje te greenwashen, ten koste van collega’s. En de markt helpt niet, want mensen hebben liever een sprookje dan de werkelijkheid.”

Er zijn natuurlijk kanttekeningen te plaatsen, nuances te maken. Maar als we via meer data de grote duurzaamheidssprong willen maken, dat legt deze koploper-boer volgens mij een hoop ongemakkelijke maar belangrijke waarheden op tafel. Die we moeten benoemen, bespreken en adresseren. Een waardevolle knuppel in het hoenderhok wat mij betreft.

Meer over


Beheer