Een op drie Franse boeren dient GLB-aanvraag in

07-05-2020 | |
Franse boeren druk op het land. Foto: ANP
Franse boeren druk op het land. Foto: ANP

In Frankrijk hebben tot nu toe 123.000 boeren hun gemengde aanvraag ingediend. Dat is 93.000 minder dan rond deze tijd vorig jaar en rond de eenderde van de 340.000 boeren die voor de gemengde rechten in aanmerking komen.

Frankrijk heeft de termijn voor het indienen van aanvragen wel verlengd tot 15 juni. Het ministerie voor landbouw in Parijs heeft boeren gevraagd hun aanvraag desalniettemin zo snel mogelijk te regelen om vertraging in de uitbetalingen te voorkomen.

Ierland

In Ierland, waar de aanvragen voor 15 mei binnen moeten zijn, heeft rond de driekwart van alle boeren dat inmiddels geregeld. De Irish Farmers Association heeft de leden op het hart gedrukt de zaken snel te regelen ‘om de zeker onder de huidige omstandigheden onmisbare steun niet mis te lopen’. De IFA vreest wel dat er mogelijk fouten worden gemaakt, omdat de normale informatiecampagne van het ministerie van landbouw en de bond zelf dit jaar niet door kon gaan.

In 2023 gaat het nieuwe Gemeenschappelijke Landbouwbeleid (GLB) van de EU in. Wat is de grootste verandering in het nieuwe beleid en wat doet Nederland zelf? Lees dit en meer op de themapagina GLB

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer