Eenden weg voor windmolens: geen probleem

19-11-2019 | Laatste update op 21-04 | |
Frank Wassenberg - Foto: ANP -
Frank Wassenberg - Foto: ANP

Het sluiten van een eendenhouderij ten gunste van de bouw van windmolens past binnen de provinciale Flevolandse stikstofbeleidsregels. Dat stelt landbouwminister Carola Schouten in antwoord op Kamervragen van Frank Wassenberg.

Partij voor de provincie Flevoland verleende een Natuurbeschermingswetvergunning voor de bouw van het Windplan Groen. Een van de onderdelen van de aanvraag was dat een eendenhouderij leeg zou blijven staan en de bestemming ‘intensieve veehouderij’ op de stallen zou komen te vervallen.

Door de stikstofemissie van het eendenbedrijf weg te nemen, verzekerden de initiatiefnemers van het Windpark Groen zich ervan dat bij de bouw van het windpark geen sprake was van een (te) grote stikstofemissie. De provincie keurde de aanvraag goed. Volgens de minister was hierbij sprake van zogenoemd intern salderen. Het eendenbedrijf en de daaraan verbonden emissierechten zijn stopgezet. “De stikstofuitstoot wordt dus niet alleen tijdelijk, maar ook permanent minder”, aldus Schouten.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer overBeheer