Eendenhouder: ‘Mijn stal komt leeg door corona’

26-04-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Eendenhouder Marco van Veldhuisen. - Foto: Ton Kastermans
Eendenhouder Marco van Veldhuisen. - Foto: Ton Kastermans

De coronacrisis heeft de afzet van eendenvlees compleet stilgelegd. Over een paar weken is de stal van Marco van Veldhuisen leeg en komen er geen jonge dieren in. Intussen doet hij mee aan de campagne Support Your Locals. Directe verkoop aan consumenten geeft enige lucht. Nog belangrijker is het positieve effect van zo’n campagne voor het imago van eendenvlees.

In normale tijden heeft Marco van Veldhuisen uit Biddinghuizen (Flevoland) zo’n 36.000 eenden in zijn stal. Vanwege de coronacrisis zijn dat er op dit moment 18.000. Ze groeien uitstekend, net zoals altijd. Over een kleine drie weken wordt het koppel naar het slachthuis gebracht. Nee, er komen dan geen jonge eenden in zijn stal. De vrieshuizen liggen namelijk vol en dus worden de slachtlijnen begin mei stilgezet.

Eendenvlees vooral naar horeca

Van Veldhuisen klinkt nog tamelijk opgewekt over de telefoon. Het is zoals het is, wat kan hij eraan doen? “Ik draai technisch gezien prima, het is allemaal niet mijn schuld. Daarom lig ik niet wakker. Maar onzeker is het wel. Voor onze sector is dit een dramatische tijd, de eendenhouders krijgen een enorme dreun. Net als de kalverhouders, precies hetzelfde verhaal. Onze sector zet voor het grootste deel af aan de horeca, in binnen- en buitenland, en die is overal dicht. Dan moet je wel stoppen met produceren. Er is geen andere keus.”

De eendensector is klein, de keten strak georganiseerd. De productie wordt gereguleerd om de prijs op een redelijk niveau te houden. De slachterij Tomassen Duck-To bepaalt hoeveel eenden worden opgezet. Dat zijn er nu nul, want de afzet is compleet stilgevallen.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Eigen webwinkel en deelname aan Support Your Locals

Van Veldhuisen zit niet bij de pakken neer. Hij had al een eigen webwinkel. Inmiddels heeft hij zijn bedrijf Quaack aangemeld bij verschillende regionale initiatieven die consumenten willen verleiden om lokaal hun voedsel te kopen. Bijvoorbeeld Support Your Locals, een initiatief van Taskforce Korte Keten, financieel gesteund door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincies, Rabobank en Stichting Doen. Toen hij van deze campagne hoorde, heeft hij zijn bedrijf onmiddellijk laten registreren.

Op het moment dat dit interview plaatsheeft, maakt hij net pakketten klaar. Nog deze dag gaan de dozen met eendenbout en borstfilet op weg naar klanten in Groningen, Brabant en Zuid-Holland. “Het gaat niet om grote hoeveelheden, maar elke kilo is er een. En wie weet, leiden deze consumentencampagnes tot een ander voedselpatroon. Dat zou heel mooi zijn.”

Corona is verschrikkelijk, maar wel dé tijd om campagne te maken voor ons vlees

Van Veldhuisen roemt het eetgedrag van de Fransen en Italianen. Nederlanders gaan met een zakje boterhammen naar hun werk, in de zuidelijke landen wordt een restaurant bezocht. En dan wordt best vaak eend gegeten, met een goed glas wijn. “Wie eet hier eend? Men kent het niet, in de schappen zal je het niet vinden. Daarom moeten we zelf ons product promoten. Corona is verschrikkelijk, maar dit is wel dé tijd om campagne te maken voor ons vlees.”

Afspraken met akkerbouwers over graan, stro en mest

Hij maakt van de gelegenheid gebruik om de interviewer te overtuigen. Eendenvlees is niet alleen lekker, maar ook duurzaam geproduceerd. Hij heeft afspraken met akkerbouwers in zijn omgeving voor de levering van graan en stro, de mest gaat weer terug naar de akkers. “De minister pleit voor kringlooplandbouw, prima, wij brengen dat hier al in praktijk. Nog mooier is als wij meer van ons eendenvlees in de regio kunnen afzetten. Zo’n campagne Support Your Locals helpt daarbij.”

Coronamaatregelen zetten voortbestaan bedrijf op het spel

En dan komt het gesprek toch weer op de lege stal. Dat moment komt er snel aan. Het voortbestaan van zijn bedrijf staat op het spel. “Enorm spannend wat er gaat gebeuren. Worden de coronamaatregelen versoepeld of niet? De laatste jaren heeft onze sector goed gedraaid. Klaag ik niet over. Ik heb wel een buffer om een aantal maanden te overbruggen. Zeker nu de banken de ondernemers tegemoetkomen. We hoeven geen rente en aflossing te betalen. Dat scheelt. Maar als het een half jaar gaat duren of langer, dan kom ik in de problemen, net zoals al mijn collega’s.”

van Cooten
Aart van Cooten Freelance redacteur


Beheer