Eendenslachterij Tomassen Duck-To start op na corona

28-09-2020 | Laatste update op 21-02 | |
Operationeel directeur Jeroen IJzerman in de wax-afdeling van eendenslachterij Tomassen Duck-To na de herstart van de slachterij afgelopen vrijdag. Foto: Koos Groenewold
Operationeel directeur Jeroen IJzerman in de wax-afdeling van eendenslachterij Tomassen Duck-To na de herstart van de slachterij afgelopen vrijdag. Foto: Koos Groenewold

Eendenslachterij Tomassen Duck-To heeft vrijdag 25 september voor het eerst in 4,5 maand weer eenden geslacht.

“Na zo’n lange stilstand hebben we het slachten weer hervat. Op een vrijdag, zodat we, mochten zich problemen voordoen, we een weekend hadden om die te herstellen. Maar dat was niet nodig. Alles ging verrassend goed”, zegt operationeel directeur Jeroen IJzerman.

Afzet eendenvlees

Vanwege de corona viel dit voorjaar de afzet van eendenvlees compleet stil. Tomassen Duck-To zet eendenvlees(producten) af bij groothandels, foodservice en horeca in binnenland en, in meerderheid, in het buitenland. Omdat eendenvlees voornamelijk buitenhuis wordt gegeten, kwam de eendensector door de sluitingen van de horeca in zijn geheel stil te liggen. Er werden geen broedeieren meer ingelegd en geen eendagskuikens meer opgezet. Tomassen Duck-To, de enige eendenslachterij in Nederland, slachtte op 8 mei de laatste vleeseenden.

Gedurende de stilstand is in de slachterij onderhoud aan de apparatuur verricht. Personeel is die periode ‘collegiaal uitgeleend’, dus kon doorwerken bij andere bedrijven.

Flinke tik voor eendensector vanwege corona

Op 17 augustus zijn de eerste eendenkuikens weer opgezet. Daarna zijn andere eendenstallen herbevolkt. Naar verwachting zullen in Nederland enkele van de 45 eendenhouders stoppen met het mesten van vleeseenden. Daarmee zal zo’n 10% van de stalcapaciteit wegvallen.

IJzerman verwacht dat de slachterij de komende maanden op maximaal 75 toto 80% van de slachtcapaciteit van voor de corona zal zitten. Een reële capaciteit, noemt hij dat, gezien de flinke tik die de eendensector heeft opgelopen door de corona. In Engeland is een eendenslachterij definitief gestopt. En in Duitsland, Polen en Hongarije zijn eendenslachterijen ook minder gaan slachten.

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij


Beheer