Skip to content

Eenderde Franse biologische melk afgewaardeerd

Omdat veel Franse boeren met biologisch stoppen, wordt dit voorjaar mogelijk een plafond in de productie van biomelk bereikt.

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Franse biologische melk premium

Cniel verwacht dat de consumptie van biologische melk in Frankrijk deels weer zal herstellen. - Foto: ANP

Van de in Frankrijk geproduceerde biologische melk is in 2022 35% afgewaardeerd tot gangbaar. Omdat veel boeren met biologisch stoppen, wordt dit voorjaar mogelijk een plafond in de productie van biomelk bereikt.

Dat meldt het economisch bureau voor de Franse zuivelsector Cniel. Na jaren van sterke groei, van 11% van 2020 naar 2021, nam de biologische melkproductie vorig jaar toe met niet meer dan 2,7%. In sommige regio’s stagneerde de groei al. Landelijk gezien blijft de toename in de eerste maanden van 2023 beperkt tot net 0,7%.

Meer Franse boeren stoppen met bio

“De sterke toename van het aantal boeren dat met bio stopt verklaart deze situatie,” aldus Cniel. In de twaalf maanden tot eind februari is 5% van deze bedrijven daarmee gestopt. Het aantal stoppers in biologisch is daarmee groter dan bij gangbare melkveehouderijen. Het bureau tekent daarbij aan dat ongeveer een op de drie van die boeren is teruggegaan naar gangbaar. Anderen zijn helemaal met melkvee gestopt.

Cniel denkt dat de daling van de consumptie van biologische melk en zuivel ‘voor een deel te wijten is aan onverschilligheid bij de consument’, maar verder ook tijdelijk en conjunctureel is. “De daling vertraagt in deze eerste maanden van 2023 waarbij te verwachten is dat de consumptie van biologisch weer deels zal herstellen.”

Lees ook: Franse bioboeren vragen overheid om steun

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin