Eenheid straalt kracht uit in stikstofdossier

Vullings
Jan Vullings Hoofdredacteur
Foto: ANP - Foto: Sem van der Wal
Foto: ANP

Eensgezind prijken de logo’s van dertien boerenorganisaties op het rapport ‘Uit de gecreëerde stikstofimpasse’. Het Landbouw Collectief onder voorzitterschap van Aalt Dijkhuizen biedt het kabinet in dit rapport een oplossing voor de stikstofcrisis.

Na de fysieke trekkeracties en protesten waarin vooral de boosheid tot uiting kwam, ligt hier een plan van aanpak.

Een plan met een breed draagvlak in de sector. Aalt Dijkhuizen heeft alle organisaties, met toch verschillende karakters, bij elkaar gehouden. Het collectief spreekt niet voor niks van een uniek verbond tussen alle boerenbelangenbehartigers en boerenprotestgroepen. Deze eenheid straalt kracht uit.

Landbouw steekt zijn nek uit

Het kabinet kan de voorstellen niet links laten liggen. Niet alleen vanwege de eenheid, maar ook omdat de sector op enkele terreinen de nek uitsteekt. De landbouw wil zelfs inleveren – ammoniakuitstoot beperken – om ruimte buiten de sector te creëren. Tegen een prijs natuurlijk, en op vrijwillige basis. Voorwaarde is ook dat er een realistische drempelwaarde komt. Kern van het hele plan is dat de landbouw perspectief houdt.

Hogere prijs voor samenleving ligt op de loer

Het collectief becijfert dat voor het gehele plan de komende vijf jaar € 2,9 miljard nodig is. Dat is een smak geld. Een economische recessie als gevolg van de stikstofcrisis ligt op de loer, met een hogere prijs voor de samenleving tot gevolg. € 2,9 miljard als onderdeel van een oplossing in het dossier komt dan in een ander licht.

Lees ook: Schouten wil snel met Landbouw Collectief om tafelBeheer