Eerste aardappelen van Onze Markt in schap Coop

08-12-2021 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De aardappelen van de consumentenbeweging Onze Markt liggen vanaf deze week in de schappen van supermarkt Coop. Consument konden een stem uitbrengen over hoe de producten worden geteeld en konden zich bemoeien met de prijs die zij uiteindelijk zouden gaan betalen in de winkel.

De aardappelen worden onder het merk Onze Markt in de schappen van Coop gelegd, de eerste retailer die de producten van dit merk aanbiedt. De consument betaalt een vaste prijs van € 2,71 verpakking van 2 kilo. Minne Baukema, initatiefnemer van Onze Markt: “Wij verbinden boer en consument. Samen brengen wij eerlijke producten naar de supermarkt. Bovendien kweken we begrip voor de prijsopbouw. We zijn trots op ons partnerschap met Coop en we zijn blij dat hiermee onze producten op grotere schaal verkrijgbaar zijn.” De aardappelen zijn verkrijgbaar in meer dan 300 winkels.

€ 0,52 per kilo

De telers verdienen een vaste prijs van € 0,52 per kilo aan Onze Markt-aardappelen, terwijl de marktprijs gemiddeld € 0,30 is, zegt de beweging. Om deze prijs vast te stellen, is een vragenlijst opgezet waarin consument aan konden geven wat zij belangrijk vonden. Dit varieerde van de richtprijs tot het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Meer dan 73% van de ongeveer 3.000 stemmers vond dat telers een eerlijke prijs moesten krijgen voor de aardappelen, ook als dat zou betekenen dat de prijs in de supermarkt hoger zou worden. Die prijs is nu voor 3 jaar vastgezet. Dat is volgens Onze Markt uniek in Nederland. De rest van de prijs is voor de logistieke kosten van de aardappelcoöperatie, verpakking en distributie. Onze Markt verdient € 0,07 per kilo. Aardappelteler Dingeman Burgers vertelt waarom hij onderdeel is geworden van de beweging: “Ik heb een grote passie voor mijn vak. Ik wil graag heerlijke duurzame aardappelen produceren, met zorg voor de natuur. Om dit te kunnen doen, heb ik een eerlijke marge nodig. Door Onze Markt lukt dat.”

Inspraak consument teelt

Via de vragenlijst is ook besloten dat de aardappelen het gehele jaar van Nederlandse bodem zullen komen. Er worden genoeg aardappelen geproduceerd om dat te kunnen bewerkstellingen, volgens Onze Markt. Die bodem moet ook gezond blijven, vindt 70% van de consumenten. Daarom wordt niet-kerende grondbewerking (NKG) toegepast. Daarnaast moeten de aardappelen ook minstens On the way to PlanetProof gecertificeerd zijn.

Voedselverspilling

Aardappelen die normaal worden verwerkt tot voer, omdat ze een afwijkend formaat of een vreemde vorm hebben, verkoopt Onze Markt wel. Er wordt minder streng geselecteerd, zodat er minder voedsel wordt verspild. De aardappel wordt van tevoren ook niet industrieel gewassen. Hierdoor zijn ze langer houdbaar en lopen ze niet zomaar uit.

Onze Markt is ook van plan om eieren, appels en melk te gaan verkopen. Consumenten kunnen nu stemmen over welk product als eerste wordt geïntroduceerd.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur


Beheer