Doorgaan naar artikel

Eerste ETF van beursgenoteerde plantaardige bedrijven

Op de beurs van New York is een eerste ETF van plantaardige en ‘diervrije’ bedrijven gelanceerd.

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Shutterstock premium

Foto: Shutterstock

Op de beurs van New York is een eerste zogenoemd Exchange Traded Fund (ETF) van plantaardige en ‘diervrije’ bedrijven gelanceerd.

Een ETF is een product dat een index, grondstof of bepaalde groep bedrijven volgt en wordt, net als aandelen, op de beurs verhandeld. In de VegTech Plant-based Innovation & Climate ETF, zoals de ETF heet, zitten 37 beursgenoteerde bedrijven die ‘actief innoveren met planten en plantaardige ingrediënten en primaire producten produceren die diervrij zijn’. Dat zijn niet alleen bedrijven die bijvoorbeeld vleesvervangers produceren, maar ook bedrijven die bijvoorbeeld diervrij collageen voor cosmeticaproducten produceren of landbouwbedrijven die meer planten telen op minder oppervlakte door bijvoorbeeld vertical farming.

Bedrijven

Onder de bedrijven zijn onder andere Beyond Meat, Oatly, Veganz en het Israëlische kweekvleesbedrijf Meatech 3D. Maar ook brouwerij Anheuser Busch Inbev, glastuinbouwbedrijf AppHarvest en autobedrijf Tesla (vanwege het vegan leer in de auto’s) zijn onderdeel van de ETF.

Belangrijke en groeiende trend

De ETF is het eerste financiële product van VegTech Invest, een ethisch investeringsbeheerbedrijf dat ethisch ondernemerschap en innovatie wil stimuleren. “We zijn ook van mening dat we aan de vooravond staan ​​van een langetermijntrend van plantaardige innovatie, die zal resulteren in de verstoring van de wereldwijde voedsel- en materiaalvoorzieningsketen voor een efficiënter, klimaatvriendelijker en diervriendelijker systeem. De VegTech ETF is bedoeld om gehoor te geven aan deze belangrijke en groeiende trend”, aldus de beleggingsbeheerder.

Niet-gediversifieerd fonds

Het fonds had begin van deze week een waarde van bijna $ 2,3 miljoen. In de prospectus, een document waarin alle relevante informatie over de ETF staat, staat dat het fonds niet-gediversifieerd is, wat betekent dat een hoog percentage van het vermogen wordt belegd in een beperkt aantal bedrijven. Daardoor kunnen de waarde en het rendement meer fluctueren dan bij een gediversifieerd fonds. Winsten of verliezen op een enkel aandeel kunnen daarom een grotere impact hebben op het fonds. 7,3% van de waarde zit in Beyond Meat-aandelen en 5% in Oatly-aandelen. Van deze aandelen is bekend dat ze flink kunnen fluctueren.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Copyrights reserved

Terms and conditions Privacy Cookies

Beheer
WP Admin