Eerste fysiek gescheiden stroom ontbossingsvrije soja geleverd

28-07 | |
RFC en Agrifirm werken aan een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen. - Foto: Canva/Mailson Pignata
RFC en Agrifirm werken aan een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen. - Foto: Canva/Mailson Pignata

De eerste scheepsladingen soja uit gegarandeerd ontbossingsvrij gebieden zijn geleverd. Dat meldt FrieslandCampina.

De zuivelonderneming en Agrifirm kondigden eind 2021 aan om stappen te zetten voor meer garanties dat geleverde soja voor veevoer daadwerkelijk uit ontbossingsvrije gebieden komt.

De 100% ontbossingsvrije en volledig aparte fysieke stroom is een stap verder dan ontbossingsvrije soja volgens de zogenoemde RTRS-certificering. Hierbij wordt voor het afgedekte volume aan de wereldwijde normen voldaan voor verantwoorde productie, verwerking en handel in soja. In de praktijk betekent dit niet dat al de fysiek geleverde soja altijd aan genoemde normen voldoet.

Sojastromen scheiden leek onmogelijke opgave

Het fysiek scheiden van sojastromen van kleine en grote landbouwbedrijven leek tot voor kort een onmogelijke opgave. Desalniettemin zoeken FrieslandCampina en Agrifirm naar mogelijkheden om dit toch te kunnen realiseren. Dat vraagt om garanties dat de verschillende soja-ladingen echt fysiek gescheiden blijven en dat dit proces ook goed wordt gemonitord. Dat is in de huidige pilot onderzocht.

Op dit moment werken FrieslandCampina en Agrifirm aan heldere definities, zodat een raamwerk ontstaat voor een onafhankelijk gecontroleerde en fysiek gesloten sojaketen, waar meer partijen mee kunnen werken. Doel is namelijk dat ook andere spelers in de melkveesector zich bij het initiatief aansluiten.

Willem Veldman
Meer over


Beheer