Eerste graanexport uit Oekraïne als voedselhulp naar Afrika

16-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Oekraïne heeft een eerste lading graan als voedselhulp voor Afrika over de Zwarte Zee kunnen exporteren sinds de Russische aanval. Het schip met 23.000 ton tarwe voor Ethiopië vertrok uit Pivdennyi bij Odessa.

Binnenkort kunnen nog zeker twee tot drie schepen vertrekken die door de Verenigde Naties zijn gecharterd om hulp te bieden, is de verwachting van de autoriteiten.

Eerder mochten al commerciële graanschepen uit Oekraïne vertrekken na bemiddeling door Turkije en de VN. Rusland had voor die tijd alle havens in Oekraïense handen geblokkeerd. Oekraïne verwacht de komende maand 3 miljoen ton graan te kunnen exporteren uit zijn havens, en hoopt op maandelijks 4 miljoen daarna.

World Food Program

Het graan is gekocht door het World Food Program (WFP) van de Verenigde Naties, en wordt verscheept naar de Hoorn van Afrika, het meest oostelijke punt van het continent. De organisatie spreekt van een mijlpaal dat Oekraïens graan weer op de wereldmarkt komt en naar de landen die het hardst getroffen worden door de wereldwijde voedselcrisis.

WFP-directeur David Beasley noemt het weer openen van de Zwarte Zee havens met stip het belangrijkste wat gedaan kan worden tegen wereldwijde honger. “Er zal meer nodig zijn dan graanschepen uit Oekraïne om de wereldwijde honger te stoppen, maar met Oekraïens terug op de wereldmarkt hebben we in ieder geval een kans om te zorgen dat deze voedselcrisis niet nog veel verder spreidt.”

Zonder hulp risico hongersnood

Volgens cijfers van de Verenigde Naties zijn er wereldwijd 345 miljoen mensen in 82 die met acute voedselonzekerheid kampen, terwijl 50 miljoen mensen risico op hongersnood lopen als er geen hulp komt. Het WFP noemt het cruciaal dat er niet alleen weer graan uit Oekraïne verscheept kan worden, maar ook dat Oekraïense nu zijn silo’s leeg kan maken zodat er opslagruimte is voor de nieuwe oogst.

Tegelijk waarschuwt het WFP dat de wereld nog altijd voor een niet eerder van deze omvang geziene voedselcrisis staat. Volgens Associated Press gaat het nu verscheepte graan naar Ethiopië, 1 van de 5 landen waar de VN grote hongersnood dreigt.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

en Kirsten Graumans


Beheer