Eerste grond verzet voor Ierse kaasfabriek A-ware

23-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

In het Zuid-Ierse Belview bij Kilkenny is deze week de eerste grond verzet voor de nieuwe kaasfabriek die Royal A-ware in een joint-venture bouwt met Glanbia Ireland.

De gloednieuwe kaasmakerij gaat € 200 miljoen kosten. De fabriek moet in 2024 in bedrijf komen en dan 50.000 ton continentale kazen zoals Gouda, Edam en Emmentaler leveren, die worden verkocht via het internationale netwerk van het Nederlandse zuivelbedrijf. Glanbia Ireland wil daarmee nieuwe markten aanboren nu de Britse markt moeilijker toegankelijk is vanwege brexit. De komst van de nieuwe kaasmakerij ondersteunt de inkomens van meer dan 4.500 Ierse melkveehouders, creëert 80 directe banen en 400 banen gedurende de bouw.

In bijzijn van CEO Jan Anker van A-ware

De officiële eerste spa werd in de grond gestoken door vice-premier Leo Varadkar en minister voor landbouw Charlie McConaloue in het bijzijn van onder meer CEO Jan Anker van A-ware. Varadkar: “Het besluit van het VK om de Europese Unie te verlaten was een zeer ingrijpende gebeurtenis voor de Ierse agrifoodsector en de meer dan 163.000 mensen die hier in dienst zijn. De komst van Kilkenny Cheese is een enorme stimulans voor de sector in het zuidoosten van Ierland.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur


Beheer