Doorgaan naar artikel

Eerste PlanetProof-bruine bonen komen op de markt

Telers Pieter Pateer en Anne Douwe van der Zee in de bruine bonen. Foto: HAK premium

Telers Pieter Pateer en Anne Douwe van der Zee in de bruine bonen. Foto: HAK

Groente- en peulvruchtenfabrikant HAK brengt dit jaar de eerste bruine bonen op de markt onder het duurzaamheidsmerk On the way to PlanetProof.

Met de productie van deze bruine bonen ligt HAK op schema om dit jaar al zijn Nederlandse groenten en peulvruchten PlanetProof-gecertificeerd te krijgen, meldt het bedrijf. Dit seizoen wordt ook in Zeeuws-Vlaanderen samengewerkt met telers volgens het On the way to PlanetProof-schema.

Het gaat naast eerlijke beloning ook om trots en waardering; dat je weet dat jouw bonen straks als A-merk in de supermarkt staan

Akkerbouwers Pieter Pateer in Kloosterzande en Anne Douwe van der Zee in Zaamslag telen dit jaar PlanetProof-bruine bonen. Uien, wortelen en aardappelen telen zij al onder het keurmerk. Bij het besluit om ook bruine bonen erbij op te pakken, speelde volgens Van der Zee mee dat HAK-telers financieel compenseert voor de extra inspanningen die telers moeten leveren om te voldoen aan de 36 bovenwettelijke eisen. “Maar het gaat naast eerlijke beloning ook om trots en waardering; dat je weet dat jouw bonen straks als A-merk in de supermarkt staan.”

Zo komt de PlanetProof-pot met bruine bonen straks in de winkel te staan. Foto: HAK
Zo komt de PlanetProof-pot met bruine bonen straks in de winkel te staan. Foto: HAK

Een sneeuwbaleffect

Heidi Vercraeye van in- en verkooporganisatie Termont en Thomaes ziet toenemende belangstelling voor PlanetProof-teelt bij telers. “Het brengt zonder meer extra werk en risico mee”, ziet Vercraeye, “maar de positieve effecten op de bodem en gewassen op de langere termijn wegen toch zwaarder voor steeds meer akkerbouwers.”

Jurriaan Visser van coöperatie CZAV herkent een sneeuwbaleffect; bekendheid leidt tot steeds meer animo voor PlanetProof-teelten. “Daarbij vragen ook steeds meer afnemers erom. Wij denken dat het delen van kennis en uitwisselen van ervaringen helpt om steeds meer telers te overtuigen om de stap te zetten. En de zekerheid over afzet en beloning maakt dat ze denken: dit kan.”

Partnerships in de afzetketen essentieel

Volgens directeur Inkoop en Landbouw van HAK, Joachim Nieuwhoff, zijn partnerships in de afzetketen essentieel. “De verbinding met HAK als duurzame, lokale verwerker geeft meerwaarde. On the way to PlanetProof versterkt de inhoudelijke samenwerking tussen de lokale akkerbouwer, de coöperaties en de producent. Denk onder meer aan intensieve data-uitwisseling om de teelt verder te verduurzamen en inzichtelijker en transparanter te maken.”

Snel delen

Petra Vos
Petra Vos

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin