Eerste prijsherstel slachtzeugen

06-08-2020 | |
Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

De varkensmarkt werd op woensdag 6 augustus verrast door een abrupte verhoging van de slachterijnotering voor zeugen van het Duitse slachtconcern Tönnies, met 6 cent ineens.

In Nederland werd deze actie vrijwel geheel gevolgd door Vion, die de eigen notering (inclusief btw), met 6 cent bijstelde naar € 0,98. De Duitse concurrent Westfleisch ging hierin niet mee en hield de notering voor het tijdvak 6 tot en met 12 augustus ongewijzigd. Westfleisch noemt het aanbod zeugen ruim genoeg, in een tijd waarin, nog versterkt door het warme weer, de vraag naar droge worsttypes niet erg groot is. In het werkgebied Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en Baden-Wüttemberg is het momenteel vakantieseizoen.

Danish Crown ongewijzigd

Ook de Deense slachtzeugennotering van Danish Crown bleef ongewijzgd. De leidende Duitse zeugenslachter heeft nu de marge tussen de eigen notering en de Duitse boerennotering van VEZG, de ‘Vereinigungspreis’ teruggebracht € 0,10. Dat verschil wordt in de markt als het normale maximum gezien.

Begin van balansherstel

Het initiatief van Tönnies wordt gezien als het begin van balansherstel in deze markt, na een tijd waarin men in Rheda minder zeugen kon/mocht verwerken. In Duitsland zelf werd de markt voor slachtzeugen tot dusver als flauw beschouwd, mede met het oog op ‘achterstallig onderhoud’ wat betreft de verwerking van slachtzeugen in Nederland en België. De organisatie van Duitse varkenshouders ISN meldde begin deze week niettemin al dat de aanboddruk van slachtzeugen sneller zal worden opgelost dan die van vleesvarkens. In de komende weken kunnen de zeugenprijzen zich handhaven, daarna gaan ze stijgen. De zeugenprijs staat ten opzichte van de vleesvarkensprijs relatief laag.

Bijstelling over hele linie

Niet alle Nederlandse slachtzeugennoteringen zijn gewijzigd. Bij de verhogingen die er zijn, zien we wat variatie. De Haarle-notering voor levende zeugen steeg met 5 cent. Volgende week zal ongetwijfeld bijstelling over de hele linie plaatsvinden. Het aanbod zeugen is goed te plaatsen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over zeugen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer