Eerste schip met tarwe sinds VN-deal vertrokken uit Oekraïne

12-08 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Twee schepen met agrarische producten hebben vrijdag Oekraïense havens aan de Zwarte Zee verlaten. Het gaat onder meer om het eerste vrachtschip met tarwe sinds dergelijke transporten na bemiddeling door de VN zijn hervat, meldt het Turkse ministerie van Defensie.

De lading van ruim 3.000 ton tarwe bevindt zich aan boord van het vrachtschip Sormovsky, dat onderweg is naar Turkije. Het schip Star Laura vervoert 60.000 ton maïs en is onderweg naar Iran. Oekraïne behoort wereldwijd tot de belangrijkste exporteurs van dergelijke graanproducten. Daardoor had de oorlog in het land ook gevolgen voor de internationale voedselvoorziening.

Voedseltransporten uit Oekraïne zijn weer mogelijk dankzij een deal tussen de strijdende partijen. Afgesproken is dat ladingen in Istanbul worden gecontroleerd door een speciaal coördinatiecentrum. Daar werken vertegenwoordigers van Rusland, Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties. In totaal zijn de afgelopen weken veertien vrachtschepen vertrokken uit Oekraïne.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

ANP Algemeen Nederlands Persbureau


Beheer