Eerste signalen over einde aan opkoopprogramma’s

Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt gerenoveerd. Foto: ANP
Het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank (DNB) aan het Frederiksplein in Amsterdam wordt gerenoveerd. Foto: ANP

De laatste weken klonken vooral sussende geluiden van centrale bankiers. De inflatie stijgt wel, maar dat is hooguit tijdelijk en geen reden om de rentes snel te verhogen.

En de opkoopprogramma’s blijven doorgaan om de economie te steunen. Deze week toch weer wat twijfel op de financiële markten. De Nederlandsche Bank kwam deze week met een waarschuwing.

De steeds groeiende schuldenberg moet wel een keer worden afgebouwd. Doorgaan met het opkopen van schulden tegen lage rentes is eindig en dat geldt ook voor de Europese begrotingsnormen voor landen. De grens van 60% als norm voor de staatsschuld als percentage van het nationaal inkomen bestaat nog steeds. Ook al is die tijdelijk buiten beeld nu landen vooral de crisis als gevolg van de coronapandemie willen bezweren.

Geen abrupte afbouw

Vroeg of laat komt er een moment dat de norm toch weer op gaat spelen. Dat geldt ook voor de buffers die banken aan moeten houden. Ook die normen zijn tijdelijk versoepeld, maar dat moet volgens de DNB niet leiden tot een permanente uitholling van de buffers. Tegelijkertijd stelt de DNB vast dat een abrupte afbouw van alle steunmaatregelen niet voor de hand ligt. Wel moet er nagedacht worden over een exitstrategie. Een duidelijke waarschuwing dus aan het begin van de formatie van een nieuwe regering.

Euro 4% minder waard

In Amerika liet Jerome Powell beleggers in ieder geval even schrikken. Alleen al de hint dat bij verdere verbetering van de economie de steunmaatregelen eerder afgeschaft kunnen worden, liet de beurs dalen. De hint kwam in ieder geval eerder dan verwacht. Ondertussen blijft de dollar oplopen ten opzichte van de euro. De ECB noteerde op donderdag een wisselkoers van $ 1,1802 per euro. Ten opzichte van begin januari is de euro daarmee ruim 4% minder waard ten opzichte van de dollar.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.