Eerste vingeroefeningen met Nederlandse winterbloemkool

05-03-2020 | |
Foto: Joost Stallen
Foto: Joost Stallen

Eind vorige week kwamen de eerste meldingen van de oogst van Nederlandse winterbloemkool.

Het zijn de eerste vingeroefeningen als start van een nieuw seizoen, met prijzen van rond 90 cent.

Ondanks de relatief hoge temperaturen en de vele neerslag is de kwaliteit van de vroegste winterbloemkool goed, meldt een teler in Zuid-Holland. Hij oogstte zijn eerste bloemkool op 2 maart. De kolen zijn rustig gegroeid en daardoor goed vast. De grond is wel aan de natte kant, maar niet dusdanig dat dit bij het oogsten problemen geeft. Ondanks de milde temperaturen start de oogst van zijn winterbloemkool dit jaar hooguit enkele dagen eerder dan gebruikelijk.

Nog vrij lichte kolen

Vanuit Noord-Holland kwam op 27 februari de eerste melding van het oogsten van winterbloemkool door de firma P.N. Slagter in Andijk. De eerste rassen hebben wat weinig blad gevormd en de kolen zijn aan de lichte kant, maar dat zal snel verbeteren. Hoewel het in Noord-Holland aan de erg natte kant is, levert dat bij het oogsten geen problemen op. De prijs in de vrije handel zit rond 90 cent en de afzet verloopt redelijk tot goed, ondanks dat er veel Spaanse en Franse bloemkool op de markt is.

Eerste plantingen uitgesteld

Meer zorgen zijn er in momenteel over de start van het plantseizoen. De vroegste planten in grote perspotten staan al zo’n tien dagen buiten om de groei in de hand te houden, maar op een gegeven moment moeten ze eigenlijk wel de (klei)grond in. Gebruikelijk is dat de vroegste planten in Noord-Holland rond 17 februari de grond in gaan, maar dit jaar zal dat vermoedelijk tussen 10 en 15 maart pas kunnen, als de grond voldoende is opgedroogd. In Zeeland speelt hetzelfde probleem. Weliswaar is het ook op de zandgronden in Noord-Limburg nog aan de natte kant, maar deze gronden drogen sneller op, zodat daar binnenkort de eerste plantingen te verwachten zijn.

Prijzen The Greenery

De prijsvorming bij The Greenery is vooralsnog aftastend. Op 28 februari werd voor de sortering 6 I-2 tussen € 1,01 en € 1,12 betaald. Op 2 maart was dat tussen 81 cent en € 1,02 en op 3 maart 74 tot 83 cent. Op 3 maart werden ook de sortering 8 I-1 aangevoerd die voor 55 tot 58 cent verkocht werd. In de vrije handel worden prijzen van rond 90 cent genoemd voor de zessen.

Prognose: Geleidelijk stijgende aanvoer

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer