Skip to content

Eerste voorschotten loonkostenregeling betaald

Updated on:
Nationale politiek & beleid
Nieuws
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Foto: ANP

Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (D66). Foto: ANP

De eerste voorschotten aan bedrijven die een tegemoetkoming voor de loonkosten willen, ‘zijn er al uit’, volgens minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken. Sinds maandagochtend hebben 70.000 bedrijven zich aangemeld bij het UWV voor de zogenoemde NOW-regeling.

De overheid betaalt een deel van de loonkosten van bedrijven die hun omzet door de coronacrisis met zeker 20% zien dalen. Zo hoopt het kabinet te voorkomen dat deze bedrijven hun werknemers ontslaan.

Lees ook: Bijna 27.000 aanvragen noodregeling banenbehoud

Uitkeringsinstantie UWV maakte bekend donderdag bij ruim 9.000 werkgevers de eerste termijn van het toegekende voorschot op hun rekening te storten, in totaal € 230 miljoen. Deze 9.000 werkgevers kunnen in totaal bijna € 700 miljoen tegemoetzien. De rest wordt in twee termijnen later overgemaakt. Gemiddeld hebben de werkgevers een geschat omzetverlies van 76% opgegeven.

Oplossing voor seizoenswerk

De regering kijkt nog naar oplossingen voor de sectoren en bedrijven waarvan blijkt dat ze tussen wal en schip vallen, zoals bloementelers, festivals en andere vormen van seizoenswerk. De tegemoetkoming waar bedrijven recht op hebben, is berekend op basis van de loonsom in januari. Dat moet voorkomen dat werkgevers te veel en onterecht hoge loonkosten opgeven. Bepaalde seizoensbedrijven hebben veel minder of geen mensen in dienst in januari, maar lopen wegens de coronacrisis in het hoogseizoen wel veel inkomsten mis. Minister Schouten van LNV is daarover in overleg met de sierteeltsector.

Noodloket

Tussen 70.000 en 80.000 ondernemers hebben zich tot en met woensdag bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van € 4.000 om de meest acute geldnood die ze oplopen door de coronacrisis te verlichten. Inmiddels is € 58 miljoen uitgekeerd, meldt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin