Eerste vrachtschip mais uit Oekraïne gelost

08-08 | |
Het schip Polarnet uit Oekraïne gevuld met graan komt aan in de Turkse havenstad Derince. - Foto: ANP/ EPA/ ERDEM SAHIN
Het schip Polarnet uit Oekraïne gevuld met graan komt aan in de Turkse havenstad Derince. - Foto: ANP/ EPA/ ERDEM SAHIN

Het eerste schip met graan uit Oekraïne wordt gelost in de Turkse havenstad Derince. Het schip Polarnet vertrok afgelopen vrijdag met 12.000 ton mais uit de haven van Chornomorsk.

Nadat een week geleden het eerste schip met mais vanuit Oekraïne vertrok. Dat schip was aanvankelijk bestemd voor Libanon, maar zal uiteindelijk naar Syrië gaan. Tot dusver zijn tien bulkschepen met graan vanuit Oekraïne vertrokken. Dit weekend vertrokken vier vrachtschepen vol graan en andere agrarische producten, waarvan twee schepen met mais, uit de havens van Chornomorsk en Odessa, meldt het ANP.

Toenemen graanafzet

In juli sloten Oekraïne en Rusland onder toezicht van Turkije en de Verenigde Naties een akkoord over de hervatting van de export via zee. Het ministerie van infrastructuur gaat ervanuit dat over twee weken minimaal drie tot vijf schepen per dag de Oekraïense havens aandoen. Daarmee moet de graanafzet vanuit de havens aan de Zwarte Zee toenemen naar zo’n 3 miljoen ton graan per maand. Voor de oorlog exporteerde Oekraïne maandelijks tot 6 miljoen ton graan.

Het blijft een logistieke uitdaging om de havensilo’s te ruimen zodat de oogst van 2022 die momenteel gaande is erin kan.

Prijzen op termijnmarkt daalden

Met de Oekraïense export die op gang is gekomen daalden de prijzen op de termijnmarkt in Chicago en Parijs eind vorige week. Maar ook bewogen de tarwe- en maisnoteringen omlaag, omdat in Rusland een recordoogst wordt verwacht. De gemiddelde hectareopbrengst ligt momenteel een kwart hoger dan een jaar geleden. Rusland verwacht tussen 87 tot 90 miljoen ton tarwe, waar het Amerikaanse landbouwministerie uitgaat van 81 miljoen ton. Het vorige Russische record ligt op 87,8 miljoen ton tarwe in seizoen 2017-’18.

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer