EEX en NZX aandeelhouders GDT

01-07 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De grootste zuivelverwerker in Nieuw-Zeeland Fonterra, de Nieuw-Zeelandse Exchange (NZX) en de European Energy Exchange (EEX) hebben sinds 30 juni elk een derde belang in de Global Dairy Trade (GDT).

In februari was Fonterra voornemens een groot deel van de belangen te verkopen aan beide beurzen. Na goedkeuring van relevante mededingingsautoriteiten en eigen raden van bestuur, hebben de drie partijen een gelijk aandeel in de internetveiling. Met de transactie is een bedrag van NZD $ 35 miljoen gemoeid.

Meer wereldwijde deelnemers aan GDT

GDT hoopt hiermee meer deelnemers vanuit de hele wereld op de veiling te krijgen en daardoor ook meer transacties te verhandelen. Met de participatie van de Nieuw-Zeelandse- en Europese beurzen hoopt GDT financiële instrumenten te kunnen bieden om prijsvolatiliteit in de zuivelmarkt, waar industrie, melkleveranciers en klanten aan worden blootgesteld.

GDT verhandelde in 2021 bijna 627.000 ton aan zuivelproducten, met een omzet van 2,5 miljard dollar. Kopers en verkopers uit ongeveer zeventig landen handelen in onder andere vollemelkpoeder, mageremelkpoeder en boter.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur


Beheer