Skip to content

Effect handelsdeal VS en China nog onduidelijk

Updated on:
Handel
Nieuws
Ondertekening van de handelsdeal in Washington op 15 januari. - Foto: ANP

Ondertekening van de handelsdeal in Washington op 15 januari. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Trump en de Chinese vicepremier Liu He hebben hun handtekening gezet onder een gedeeltelijke handelsdeal. Daarmee maken de twee landen een pas op de plaats in hun handelsoorlog die anderhalf jaar geleden ontstond. Wat het effect gaat zijn voor Amerikaanse boeren moet nog blijken.

De handelsoorlog is met het akkoord niet ten einde. Zo houdt Washington importheffingen van 25% op $ 250 miljard aan Chinese goederen in stand, als drukmiddel bij vervolgonderhandelingen. Wel verlaagt de VS de tarieven voor andere bestaande importheffingen.

China belooft in de zogeheten fase 1-deal meer Amerikaanse goederen te kopen, waaronder miljarden dollars extra aan landbouwproducten, zo werd eerder al bekend. Daarnaast zegde Peking toe patenten beter te beschermen en de financiële markt verder open te stellen voor buitenlandse partijen. De VS ziet af van een eerder aangekondigde ronde van nieuwe importheffingen.

Voorraden soja

Hoe de deal precies gaat uitpakken voor Amerikaanse boeren, moet zich nog uitwijzen. In de VS zijn de voorraden van bijvoorbeeld sojabonen flink gegroeid. Het is nog maar de vraag in hoeverre die nu op korte termijn verkocht kunnen worden. Zo is de vraag naar soja uit de VS vanuit China duidelijk kleiner, niet alleen door afspraken met andere leveranciers, maar ook door de sterk gekrompen varkensstapel.

Amerikaanse verkiezingen

Een andere onzekerheid is het gevolg van de deal voor steunprogramma’s die zijn opgezet voor Amerikaanse boeren als compensatie voor de handelsbeperkingen. Dit jaar is een programma gestart van meer dan $ 11 miljard waarvan miljarden dollars terechtkomen in staten als Iowa, Illinois en Texas. Die staten spelen ook een cruciale rol in de Amerikaanse verkiezingen later dit jaar. De steun van de agrarische stemmer kan daar de doorslag geven voor de winst.

Geen fase 3-deal nodig

De Amerikaanse regering wil na deze ondertekening snel werk maken van een volgende ronde van onderhandelingen. Het resultaat van die toekomstige gesprekken laat mogelijk nog enige tijd op zich wachten. Trump zei onlangs dat een fase 2-deal met China er wellicht pas komt na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Daarmee moet de handelsoorlog ook echt klaar zijn, want Trump denkt niet dat een fase 3-deal nodig is.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin