€ 4 tot € 6 miljard schade Duitse landbouw door overstromingen

22-07-2021 | |
Over de situatie in de getroffen gebieden is nog geen exacte informatie beschikbaar is. “Er moet echter op worden gerekend dat het daar op veel percelen van totale uitval sprake is”, aldus het Bauernverband. Foto: ANP
Over de situatie in de getroffen gebieden is nog geen exacte informatie beschikbaar is. “Er moet echter op worden gerekend dat het daar op veel percelen van totale uitval sprake is”, aldus het Bauernverband. Foto: ANP

De watersnood van vorige week in delen van Duitsland resulteert in een door de verzekeringen te vergoeden schade van € 4 miljard tot € 6 miljard, alleen al in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts. Dat blijkt uit een voorlopige schatting van de Duitse verzekeringsbranche.

Nog niet meegenomen in de schatting is de schade die door overstromingen is ontstaan in Beieren en Saksen. Ook de land- en tuinbouw zijn sterk gedupeerd, maar een exacte inventarisatie van de financiële gevolgen van de verwoestingen is vooralsnog niet opgemaakt en zal ook nog wel even op zich laten wachten, gezien de omvang van de schade.

Talrijke landbouwbedrijven in hun voortbestaan bedreigd

Volgens de federale landbouwminister Julia Klöckner is de schade dusdanig massief dat talrijke landbouwbedrijven in hun voortbestaan zijn bedreigd. “Oogsten werden vernietigd, dieren zijn verdronken, gebouwen en machines werden beschadigd”, zegt Klöckner. Van de Europese Commissie is onbureaucratische hulp toegezegd, waarmee nationale initiatieven worden ondersteund. Duitsland en andere door de overstromingen getroffen lidstaten, waaronder Nederland en België, kunnen bij de wederopbouw ook gebruiken van middelen uit de tweede zuil van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en van het Europese Solidariteitsfonds.

Graanopbrengsten

Het Bauernverband (DBV) raamt de graanopbrengsten in zijn eerste oogstrapport van dit seizoen voorzichtig op 45,4 miljoen ton. Het aantal meldingen uit de deelstaten is volgens de boerenfederatie echter gering omdat nog slechts weinig bestanden zijn gemaaid. Desondanks wordt ervan uitgegaan dat dit volume zal kunnen worden gehaald. Daarmee zou het resultaat van vorig jaar (42,3 miljoen ton) duidelijk worden overtroffen, de catastrofale overstromingen in delen van met name het westen van het land ten spijt. Het Bauernverband erkent dat over de situatie in de getroffen gebieden nog geen exacte informatie beschikbaar is. “Er moet echter op worden gerekend dat het daar op veel percelen van totale uitval sprake is”, zegt de federatie.

Oogst wintergerst

Bij de voor de helft gevorderde wintergerstoogst tekent zich een opbrengst af van 6,5 ton tot 8,5 ton per hectare en een totaal volume van 9,3 miljoen ton (vorig jaar 8,7 miljoen ton). Dat is overeenkomstig de eerder door het Bauernverband gepubliceerde prognose. Los daarvan verloopt de oogst langzaam. Door regen moeten de werkzaamheden vaak worden onderbroken. Deze neerslag is echter goed voor de ruwvoerteelt, dat wil zeggen snijmais en gras.

 

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur


Beheer