Doorgaan naar artikel

Effecten coronamaatregelen minder ingrijpend voor pluimveesector

Eendenslachterij Tomassen Duck-To lag 4,5 maand stil door wegvallen van de afzet aan de horeca. Nu slacht het bedrijf weer, maar 20 tot 25% minder eenden dan voor corona. - Foto: Koos Groenewold

Eendenslachterij Tomassen Duck-To lag 4,5 maand stil door wegvallen van de afzet aan de horeca. Nu slacht het bedrijf weer, maar 20 tot 25% minder eenden dan voor corona. - Foto: Koos Groenewold

De aangescherpte corona-maatregelen zullen de pluimveevlees- en eiersector minder hard raken dan die van de lockdown dit voorjaar. Dat verwachten de brancheorganisaties Nepluvi en Anevei.

In hoeverre de pluimveevleessector wordt geraakt door de deze week aangescherpte coronamaatregelen, laat zich lastig voorspellen. De voorzitters van de brancheorganisaties van pluimveeslachterijen en eierhandelaren/-verwerkers verwachten dat de effecten nu minder ingrijpend zullen zijn dan die van de intelligente lockdown dit voorjaar. “De pluimveevleesmarkt is door corona al totaal verstoord en die verstoring zal nu zeker nog langer aanhouden”, zegt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi, de brancheorganisatie van de pluimveeslachterijen. “Wanneer herstel zal optreden, is een grote vraag.”

Effect op personeel pluimveeslachterijen

Oplaat vraagt zich af of de nieuwe coronamaatregelen ook effect zullen hebben op het personeel van pluimveeslachterijen. “Bij de slachterijen is veel ‘grensoverschrijdend personeel’. Ik heb me er niet in verdiept of de nieuwe maatregelen daar ook gevolgen voor hebben.”

Niet zoveel effect op eendensector

De eendensector, die dit voorjaar hard werd geraakt door de lockdown en totaal stil kwam te liggen, is sinds half september weer wat op gang gekomen. De aangescherpte maatregelen zullen in deze sector niet gek veel effect hebben. Dat verwacht eendenslachterij Tomassen Duck-To in Ermelo. “We gaan zeker merken dat de horeca weer dicht gaat. Maar minder dan van het voorjaar. Toen ging in meerdere landen de horeca op slot, nu alleen in Nederland. Gelukkig zetten wij het merendeel van onze productie af in het buitenland”, zegt Jeroen IJzerman, directeur slachterij van de enige Nederlandse eendenslachterij. Tomassen Duck-To slachtte op 25 september voor het eerst weer eenden, nadat het daar op 8 mei mee was gestopt. Tomassen Duck-To slacht op dit moment 75 tot 80% van het aantal eenden voor corona.

Effect op eierafzet

De effecten van de sluiting van de horeca zullen ook minder effect hebben op de afzet van eieren dan van het voorjaar, verwacht Hubert Andela, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (Anevei). “Toen gingen we van normaal naar alles dicht, nu was de horeca slechts beperkt open en zaten de restaurants ook lang niet vol.” In het voorjaar leidde de lockdown tot een toename van de eierverkopen in de supermarkten, zelfs enige tijd tot lege eierschappen, en tot een stijging van de notering voor eieren. Andela verwacht dat hier nu veel minder sprake van zal zijn. “De afzet naar de horeca zal inklappen. Alleen een mini-stroompje naar hotels blijft over. Het zou wel mooi zijn als de retail de weggevallen afzet naar de horeca(groothandel) er weer bij krijgt.”

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Snel delen

Afbeelding
Hans Bijleveld

Redacteur Pluimveehouderij

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin