Doorgaan naar artikel

Efsa: diertransport moet ruimer, korter en koeler

Foto: Henk Riswick premium

Foto: Henk Riswick

Dieren moeten bij transport meer ruimte krijgen, minder worden blootgesteld aan hoge temperaturen en de reistijd moet tot een minimum worden beperkt.

Dat staat in een advies van de voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Het advies is woensdag 7 september aangeboden aan de Europese Commissie.

Het advies heeft betrekken op een breed spectrum aan diertransporten, variërend van de kleine herkauwers (schapen en geiten), paarden, runderen, varkens en dieren die in containers en kratten worden vervoerd zoals leghennen, kalkoenen en konijnen.

Eisen aan ruimte

De Efsa heeft normen gesteld waaraan transporten moeten voldoen. Paarden, varkens en koeien zouden moeten worden getransporteerd bij een temperatuur van 25 graden, geschoren schapen bij een temperatuur van 32 graden.

Ook aan de ruimte per dier worden normen gesteld. Een rund (400 kilo) zou tenminste 1,79 vierkante meter ruimte moeten hebben, slachtvarkens (110 kilo) 0,62 vierkante meter en schapen (40 kilo) 0,43 vierkante meter. Paarden moeten tenminste 40 centimeter beweegruimte hebben in de breedte en in de lengte, volgens de adviezen.

Pluimvee moet zoveel ruimte hebben, dat alle dieren kunnen zitten, zonder dat ze op elkaar zitten. De ruimte boven de dieren moet zo hoog zijn dat de kam of de kop het plafond niet raakt als de dieren in een natuurlijke positie zitten. De maximale transporttijd is 12 uur.

Beheer
WP Admin