Doorgaan naar artikel

Efsa: eivervanger van JUST Egg is veilig

Geüpdatet op:
Bedrijven
Nieuws
Eiwittransitie
Experts van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa achten mungboon-eiwit veilig voor de consument. - Foto: Canva

Experts van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa achten mungboon-eiwit veilig voor de consument. - Foto: Canva

Eat Just wil zijn plantaardige eiwitvervanger JUST Egg volgend jaar in Europa op de markt brengen.

Experts van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa achten mungboon-eiwit veilig voor de consument. Daarmee opent zich de weg voor het Amerikaanse bedrijf Eat Just, dat plantaardige eiwitvervangers ontwikkelt, om de JUST Egg ei-vervanger op de Europese markt te brengen. Het plantaardige mungboon-eiwit is hiervan het belangrijkste ingrediënt.

Het mungboon-eiwit wordt gehaald uit mungboon zaden. Het eindproduct bevat ongeveer 85% eiwit, 2 tot 4% vet en 3 tot 5,5% vocht. Efsa merkte in zijn beoordeling wel op dat mungbonen vaak op dezelfde plekken worden opgeslagen als andere peulvruchten zoals soja, lupine en erwten. Daarom kan het mungboon-eiwit mogelijk allergische reacties veroorzaken bij personen die gevoelig zijn voor deze peulvruchten.

Novel-Foodregeling van de EU

Het mungbooneiwit is het eerste nieuwe peulvrucht-eiwit dat als veilig wordt beschouwd onder de Novel Food-regeling van de EU. Volgens deze regeling moeten nieuwe voedingsmiddelen eerst goedkeuring krijgen, voordat ze op de markt mogen worden gebracht. Meerdere nieuwe eiwitten staan op de lijst om beoordeeld te worden door Efsa.

Eat Just koerst erop zijn plantaardige ei-vervangers halverwege volgend jaar op de Europese markt te brengen. Daarvoor is nog wel een daadwerkelijke toelating nodig. De beoordeling van Efsa dient als basis voor een definitief besluit door de Europese Commissie en lidstaten.

Mungboon vooral in Azië gegeten

Het bedrijf wil een wereldspeler worden als het gaat om alternatieve eiwitproducten. De ei-vervangers zijn al in diverse landen op de markt, zoals Canada, Hongkong, Singapore en China. Mungbonen worden al lange tijd door mensen geconsumeerd. Voornamelijk de zaden en de kiemen worden gegeten. De mungboon wordt vooral in Azië gegeten.

Eat Just is ook het bedrijf achter Good Meat, het bedrijf dat als eerste ter wereld kweekvlees op de markt bracht in Singapore. Het wil een commerciële productielocatie voor kweekvlees in Qatar bouwen, waar mogelijk ook capaciteit komt voor de productie van de eivervanger.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin