Doorgaan naar artikel

Efsa geeft advies over bewaren van voedsel

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva.com

Foto: Canva.com

Efsa, de Europese instantie voor voedselveiligheid, heeft nieuwe richtlijnen gemaakt voor de omgang met bederfelijke voedsel. De richtlijnen kunnen fabrikanten helpen bij de afweging welke informatie ze verstrekken aan hun klanten over hun producten.

Het gaat onder meer om tips voor het hygiënisch openen, bewaren en het ontdooien van diepvriesproducten. Het zijn aanvullingen op verplichte voorschriften voor etiketten en productinformatie, geen vervanging van die uitgebreide voorschriften.

Meer kennis over het bewaren en bewaartermijnen is belangrijk voor het terugdringen van voedselverspilling. De Europese Commissie heeft in 2020 een inschatting gemaakt dat tot 10% van de jaarlijks 88 miljoen ton afval van levensmiddelen samenhangen met datumvermelding op levensmiddelen.

Goed bewaren na openen

Verwarring kan bijvoorbeeld ontstaan over de bewaartermijn na het openen van verpakkingen. De bewaartermijn kan door ondeskundig of simpelweg te warm bewaren van gekoelde producten veel korter zijn dan de oorspronkelijke houdbaarheidsdatum op verpakkingen. Dat effect kan nog versterkt worden door kruisbesmetting met andere producten. Bijvoorbeeld omdat de producten tegen andere producten aanliggen in de koelkast.

Ontdooien in de koelkast

De Efsa heeft speciale aandacht gegeven aan het ontdooien van diepvriesproducten onder meer met een infographic. Daarin staat onder meer dat ontdooide producten niet opnieuw ingevroren moeten worden. Vlees, vis en zeevruchten moeten ontdooid worden in de koelkast. Verder is het belangrijk dat handen en materiaal schoon zijn, ook als bevroren producten voorbewerkt worden.

Houdbaarheidsdatum

Over de houdbaarheidsdatum is discussie gaande. Dat gaat om het onderscheid tussen ‘te gebruiken tot’ of ‘tenminste houdbaar tot’. Het is de vraag of een ‘te gebruiken tot-datum’ niet vaker dan nodig wordt toegepast. Tal van producten met een houdbaar-tot-datum zijn ook na die datum nog prima te gebruiken.

Tegelijkertijd is het wel zaak om te voorkomen dat producten met een harde uiterste gebruiksdatum toch geconsumeerd worden. Dat laatste betreft bijvoorbeeld producten die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn, voorbeelden zijn kant- en klare maaltijdsalades met zalm, verse groentesappen of sommige vleeswaren. De NVWA heeft de regels over etikettering op en rij gezet op de website.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin