Doorgaan naar artikel

Efsa: opnieuw minder residuen in levensmiddelen

In levensmiddelen van dierlijke herkomst zijn de afgelopen jaren steeds minder residuen aangetroffen.

Nieuws
Food
Voedselonderzoek - Foto: ANP

Voedselonderzoek - Foto: ANP

In levensmiddelen van dierlijke herkomst zijn de afgelopen jaren steeds minder residuen aangetroffen. Dit meldt de Europese voedselautoriteit Efsa.

Deze producten worden onder meer gemonitord op residuen van diergeneesmiddelen en verboden stoffen, waaronder antibiotica, hormonen en stoffen die het milieu kunnen verontreinigen.

Laagste niveau in twaalf jaar

Efsa laat weten dat in 2021 0,17% van de genomen monsters niet aan de normen voldeed. Dat is het laagste niveau in twaalf jaar. In totaal zijn in 2021 meer dan 600.000 monsters genomen in de EU-landen plus Noorwegen, IJsland en het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland). Het algemene niveau van niet voldoen aan de gestelde eisen in de steekproeven daalde tot 0,24%. In de voorgaande 4 jaar lag dat telkens tussen de 0,27% en 0,35%.

Procentueel gezien zijn de meeste overschrijdingen aangetroffen bij (gekweekt) wild en in honing.

Voedselveiligheid bij consument niet belangrijkst

Uit onderzoek van Efsa blijkt dat dat Europese consumenten prijs een belangrijkere factor vinden dan voedselveiligheid in hun aankoopgedrag. Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat zij het voedsel dat te koop is al als veilig beschouwen.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin