Doorgaan naar artikel

Efsa vindt stevia-ingrediënten voor voeding veilig

Voedingsingrediënten op basis van stevia zijn door Efsa veilig bevonden voor menselijke consumptie.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Jonge steviaplantjes. - Foto: Peter Roek

Jonge steviaplantjes. - Foto: Peter Roek

Efsa heeft een aantal voedingsingrediënten op basis van stevia veilig bevonden voor menselijke consumptie.

De aanvraag voor toelating is ingediend door PureCircle, dat voedingsingrediënten produceert uit stevia, een plant waaruit de zoetstof stevia wordt gewonnen. Het advies van de Europese voedselautoriteit Efsa betrof Reb M, Reb D en Reb AM, die PureCircle wint uit stevia-bladeren. Dat meldt de website FoodIngredientsFirst. Totaal zijn 60 moleculen uit stevia-bladeren goedgekeurd voor menselijke consumptie.

Nu de Efsa-goedkeuring binnen is, wacht nog een toelatingsbesluit van de Europese Commissie. PureCircle verwacht die eind dit jaar en dan kan het bedrijf de nieuwe ingrediënten uit stevia te koop aanbieden voor verwerking in voeding. PureCircle is voor 75% eigendom van het Britse Ingredion, dat diverse voedingsingrediënten produceert.

Meer diversiteit in leveranciers

De productie van stevia-ingrediënten vindt vooral plaats in China, zegt stafmedewerker Sue Bancroft van PureCircle tegen FoodIngredientsFirst. “We betrekken nu ook stevia van landbouwbedrijven in Zambia en ons Reb M-ingrediënt wordt nu ook gewonnen uit suikerriet in Zuid-Amerika. We willen meer diversiteit in leveranciers. Ons streven is dat in 2025 40% van onze aanvoer van buiten China komt.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin