Egypte profiteert van lagere tarweprijs

29-12-2021 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Tarwenoteringen op de internationale termijnmarkten zijn de afgelopen dagen gedaald.

Mede omdat er veel speculanten op de termijnmarkt actief zijn, zijn de graannoteringen volatiel, deze nemen winst na recente prijsstijgingen. Het eerst aflopende contract (maart 2022) van de maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs is in een paar dagen tijd ruim € 10 gedaald naar € 280,50 per ton.

Egypte lanceert tender

Egypte profiteert van het lagere prijsniveau en heeft een nieuwe tarwetender gelanceerd voor levering tussen 15 februari en 3 maart. Egypte is sterk afhankelijk van tarwe-import en wordt daardoor dit seizoen hard geraakt door de internationale hoge tarweprijzen. Als Egypte dit jaar dezelfde hoeveelheid tarwe importeert als het voorgaande jaar ligt de rekening bijna $ 1 miljard hoger, meldde de nieuwssite Middle East Eye eerder. En dat extra geld kan het land eigenlijk niet missen.

Hetzelfde beeld van lagere prijzen is te zien op de termijnmarkt in Chicago; winstnemingen halen de noteringen omlaag. De Amerikaanse tarwe-uitvoer viel deze week iets lager uit dan waar eerder van werd uitgegaan, ook dat drukt de prijzen. Weersvoorspellingen veranderen niet veel en voorzien iets regen in het zuiden van Brazilië en Argentinië. Dat is gunstig voor onder andere mais, maar dan moet de regen wel eerst vallen. Door La Nina is het erg droog op het zuidelijk halfrond.

In de periode tussen kerst en oud&nieuw is het zeer rustig op de fysieke graanmarkt. Dat is niet anders dan andere jaren. Zo noteert de graanbeurs in Groningen en Rotterdam deze week niet voor voertarwe en voergerst.

Prognose: redelijk vaste graanmarkt

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer overBeheer