Eieren lopen goed weg, maar prijs vlakt af

13-03-2020 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Afzet is chaotisch en de markt rommelig door de corona-perikelen in Europa.

De eiermarkt loopt door, maar niet in de vaart als enkele weken geleden. De ‘hype’ is er volgens pakstations uit. De afzet is chaotisch en de markt rommelig door de corona-perikelen in Europa. Handelaren bevestigen dat beeld: de één roept ‘we verkopen niks’, terwijl de ander extra inslaat omdat er gehamsterd wordt.
De markt beweegt zich horizontaal en die stabilisatie komt vroeg voor de tijd van het jaar. Het is volgens sommige handelaren zelfs dankzij de aanloop naar Pasen dat er geen verval optreedt. Maar met Pasen zijn heel veel eieren nodig. Dus als er nu een aantrekkelijke partij eieren op de markt komt, is die ook zo weg.

Lees verder onder de grafiek.

Bruine scharreleieren

De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,11 naar € 7,98 per 100. Witte van dat gewicht doen € 7,70 per 100 en dat is € 0,14 meer dan vorige week.

De vraag vanuit de verwerkende industrie neemt wel duidelijk af. Desondanks weet de NOP richtprijs voor kooieieren zich te handhaven op hetzelfde niveau als vorige week; € 1,021 per kilo. In Barneveld daalt een kilo kooi-eieren wel 1 tot 2 cent.

Lees verder onder de grafiek.

WeserEms

Terugblikkend op de week concluderen handelaren en pakstations dat de verkopen wel goed hebben gelopen. En precies dat is ook het beeld bij pluimveehouders; de eieren lopen nog best weg. Daarom vragen zij zich af waarom er prijstechnisch niet meer mogelijk is. WeserEms deed het met een plus van € 0,22 0p zowel de bruine (€ 8,55 per 100) als de witte (€ 9,00 per 100) M-en goed. Witte L-en plusten zelfs € 0,33 naar € 9,38 per 100 stuks. Daarentegen deden Barneveld (met een stuiver tot een dubbeltje erbij) en Amsterdam (met plus van € 0,10 tot € 0,15) het minder goed dan pluimveehouders op basis van het marktverloop verwachten.

Lees verder onder de tweet.

Marktbeeld blijft gelijk

Ook volgende week verwachten marktpartijen dat de afzet wel door blijft lopen, al zal ook dan corona voor de nodige onzekerheid zorgen. Maar mensen blijven toch eten, en daar hoort zeker ook een ei bij. En met het huidige aanbod dat nog altijd goed in overeenstemming is met de vraag zal het huidige marktbeeld zich voortzetten.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer