Doorgaan naar artikel

Eieren lopen ook na Pasen goed weg

Hoewel er heel veel eieren zijn uitgeleverd voor Pasen, was ook in de week na Pasen de vraag naar eieren goed. - Foto: ANP

Hoewel er heel veel eieren zijn uitgeleverd voor Pasen, was ook in de week na Pasen de vraag naar eieren goed. - Foto: ANP

Pasen was dit jaar door de coronaperikelen anders dan anders.

Consumenten brachten de feestdagen thuis door. Dat weerhield ze er niet van eieren te consumeren. Er was tijd om uitgebreid te koken, te bakken en zelf te verven. Er was geen piekmoment, de paaspiek was vlakker maar hield wel 3 weken aan. Volgens inschattingen van pakstations en eierhandelaren zijn er ondanks corona zeker niet minder eieren verkocht en gegeten dan in andere jaren.

En hoewel er heel veel eieren zijn uitgeleverd voor Pasen, was ook in de week na Pasen de vraag naar eieren goed. Het stemt tot voorzichtig optimisme, want pas in de loop van de volgende week zal echt blijken of de gekochte eieren ook opgegeten zijn en consumenten hun koelkasten weer vullen.
Lees verder onder de grafiek.

NOP richtprijs daalt

Ondanks de goede verkopen gaan de noteringen omlaag. Dat is niet ongebruikelijk na Pasen, dus handelaren schrikken er niet van. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram daalt 30 cent van € 7,99 naar € 7,69 per 100 stuks. Witte scharreleieren van dat gewicht leveren 41 cent in en komen op € 7,38 per 100. De teruggang van de Duitse eiernotering is hier voor een groot deel debet aan. De WeserEms-notering voor bruine M-en daalt 40 cent naar € 7,85. Witte M-en staan met € 7,95 nog wel een dubbeltje hoger, maar die leveren wel € 0,95 per 100 in.

Lees verder onder de grafiek.

Afzet naar horeca

Bruine kooi- en industrie-eieren hebben het net als voorgaande weken moeilijk doordat de afzet naar horeca en verwerkende bedrijven is weggevallen. De NOP-notering voor kooi levert nog wel iets in, maar daalt duidelijk minder hard dan afgelopen 3 weken. De notering gaat van € 0,686 naar € 0,668 per kilo. Rungis stond met € 0,60 per kilo voor industrie-eieren laag, maar weet deze week een plus in de boeken te zetten en komt op € 0,64 per kilo.

Volgende week is weer een volle werkweek, waarin de eierverkoop naar verwachting in volume goed door blijft rollen. Een prijscorrectie zal mogelijk nog wel volgen, maar grote klappen worden niet verwacht.

Prognose: lichte prijsdaling.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin