Eieren ondanks vlotte handel nauwelijks duurder

Foto: Canva
Foto: Canva

De eierhandel loopt goed. Voor Pasen moeten nog veel eieren geleverd worden.

De eierhandel loopt goed. Vooral de consumptie van verse eieren is goed. Het is de kartrekker van de eiermarkt. Maar van schaarste is geen sprake. Er zijn eieren voldoende waardoor de stijgende prijslijn afvlakt. Hoewel er nog vele eieren moeten worden uitgeleverd voor Pasen, hebben de pakstations hun planningen en voorraadstructuur in de stijgers. Daardoor worden geen verrassingen meer verwacht en begint de eierprijs zijwaarts te bewegen. Eierhandelaren merken dat de handel vlot loopt, maar dat kopers niet meer willen betalen. Prijsmatig raakt de rek er dus uit.

Lees verder onder de grafiek.

Bruine M-en noteren € 8,20 per 100

De Amsterdamse grossiers verhogen nog met een stuiver. Dat brengt bruine M-en op € 8,20 en witte op € 8,00 per 100 scharreleieren. WeserEms boekt bij bruine eieren van die sortering nog maar € 0,02 bij en komt ook op € 8,20. Witte M-en blijven volgens de Duitse notering staan op € 8,40 per 100. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt € 0,05 naar € 7,71 per 100. Witte eieren van dat gewicht plussen € 0,04 en komen daarmee op € 7,30 per 100 eieren.

Door corona tijd om zelf te verven

Door de beperkingen van corona is het enthousiasme van de verwerkende industrie niet overdreven groot. Verwerkers kopen wat ze nodig hebben, maar ook niet meer dan dat.

Daarnaast wordt de vraag vanuit kokers en ververs ook als ‘gewoontjes’ omschreven. Zij kopen wel, maar ook niet explosief. Ook hier zou de sleutel bij de coronamaatregelen liggen: mensen hebben door de lockdown en avondklok meer tijd om zelf voorbereidingen voor Pasen te doen, waardoor minder vraag is naar de service die deze bedrijven bieden.

Lees verder onder de grafiek.

WeserEms-notering kooi-eieren stabiel

Het betekent wel dat de noteringen van anonieme eieren een pas op de plaats maken. De WeserEms-notering voor kooi-eieren blijft staan op € 0,91 en die voor scharrel-industrie op € 1,08 per kilo. De NOP richtprijs voor die soorten geeft een vergelijkbaar beeld. De NOP-notering voor kooi-eieren blijft staan op € 0,919 per kilo. Die voor scharreleieren met industriebestemming maakt een schuifelpasje voor de vorm van € 1,054 naar € 1,056 per kilo.

Er zijn geen signalen dat de markt na Pasen in verval raakt. Over de hele wereld is er een gezonde vraag naar eieren. Met name in Azië zijn grote hoeveelheden eieren weggevallen door vogelgriep. Maar ook dichter bij huis is geen paniek. Allicht zal de markt zich rond Pasen opnieuw moeten zetten, maar er staan ook veel koppels op de nominatie om geruimd te worden, waardoor niet alleen de vraag maar ook het aanbod af zullen nemen.

Prognose: prijsstabilisatie.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.