Eieren op rantsoen in Britse supermarkten

17-11-2022 | |
Eieren Britse supermarkten
Foto: REX by Shutterstock

De Britse supermarkten Asda en Lidl hebben eieren op rantsoen gedaan. Bij winkels van deze supermarkten kunnen klanten niet meer dan twee dozen eieren per keer meenemen.

Een andere supermarkt, Waitrose, zegt de markt scherp in de gaten te houden, maar nog geen beperkingen in te voeren. De andere winkeliers, waaronder marktleider Tesco, stellen dat tot nu toe voldoende eieren worden aangevoerd. Wel wordt gemeld dat Sainsbury’s, de derde supermarkt van het land, genoodzaakt is om eieren uit Italië in te voeren.

Vraag naar eieren in Britse supermarkten toegenomen

De bevoorrading van eieren is verstoord door de vogelgriepepidemie, maar ook omdat eierproducenten er vanwege de hoge kosten mee ophouden. Het Verenigd Koninkrijk maakt de ernstigste uitbraak van vogelgriep uit zijn geschiedenis mee, met dagelijks nieuwe meldingen van besmettingen bij professionele pluimveehouderijen. Aan de andere kant is de vraag naar eieren toegenomen omdat veel mensen die als goedkope alternatieve voedingsbron zien.

Eerlijke prijs betalen voor eieren

“We werken hard met onze leveranciers om de problemen waar de sector mee te kampen heeft en waar alle supermarkten last van hebben, op te lossen en ervoor te zorgen dat onze klanten de eieren die ze willen ook kunnen kopen”, zegt een woordvoerder van Asda.

De British Free Range Egg Producers Association (BFREPA) wijst naar de supermarkten zelf: “Om het bestaan van eierproducenten te verzekeren, zullen hun afnemers een eerlijke prijs moeten betalen voor de eieren.” Volgens de organisatie is de prijs van een dozijn eieren in een jaar met zo’n 60 cent gestegen, maar zien de producenten daar maar 6 tot hooguit 11 cent van terug.

Eieren in Nederlandse supers

In Nederland lijken de problemen vooralsnog niet aan de orde. Supermarkt brancheorganisatie CBL geeft aan dat bij haar leden vooralsnog geen problemen zijn. Aldi Nederland geeft aan dat de markt ‘uitdagend’ is, maar dat er voldoende aanbod is.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer