Eieren uit afgebrande stal nu nog in winkel

Bij Coop liggen scharreleieren met de eicode van een pluimveebedrijf in Barneveld, dat half juni is afgebrand en dat sindsdien geen eieren meer heeft geleverd aan zijn afnemer, een eierhandelaar/pakstation in Barneveld.

De betreffende eieren, scharreleieren met 3 sterren Beter Leven-keurmerk, zijn geprint met een tenminste-houdbaar-tot-datum (THT) van 10-08. De ten minste-houdbaar-tot-datum van eieren is 28 dagen na het leggen van de eieren. De THT 10-08 is dus op 13 juli op de eieren geprint, als het goed is. De pluimveehouder heeft na 13 juni geen eieren meer geleverd. De stal is ook afgemeld bij de Stichting Beter Leven-keurmerk (SBLk), dus er mogen geen eieren met die eicode als BLk 3 sterren-eieren meer geprint worden.

Coop gaat onderzoeken

De vraag ‘hoe kan het dat eieren met een eicode van een pluimveebedrijf dat wegens een brand na 13 juni geen eieren meer heeft geleverd, nu nog in de supermarkt liggen?’, is voorgelegd aan de Coop. Die gaat het onderzoeken. SBLk laat dit onderzoeken door een certificerende instelling (CI) die de controle op het keurmerk verricht.

Pakstation

Dezelfde vraag is ook voorgelegd aan het pakstation. Dat verklaart dat het eieren heeft verpakt met een foutieve THT-datum. “Hierbij ging het om een ‘klein’ artikel dat uitsluitend bij de Coop wordt verkocht. In de productie is men onterecht de oude voorraad eieren blijven gebruiken van de betreffende eicode.” Het pakstation zegt dat het in overleg met de Coop heeft besloten om deze foutieve verpakkingen op korte termijn uit de handel te halen. Coop bevestigt dit.

Pluimveehouders printen zelf

Pluimveehouders printen op hun bedrijf de unieke eicode op hun eieren. Tenzij ze problemen met hun printer hebben. In dat geval kan het pakstation de eicode printen. Een pluimveehouder geeft met de eieren informatie over de legdatum mee aan het pakstation. Eierhandelaren krijgen ook wel ongestempelde eieren uit het buitenland aangevoerd.

3 sterren BLk

Om voor 3 sterren BLk in aanmerking te komen, moeten legkippen ten minste over vrije uitloop beschikken, moet de bezetting max. 6,7 dieren per m2 zijn en moeten ze afleidingsmateriaal ter beschikking hebben. Biologisch gehouden legkippen vallen onder de voorwaarden van de 3 sterren, maar ook enkele ‘diergericht ontworpen’ scharrelstallen (zonder uitloop) komen voor BLk 3 sterren in aanmerking. Als basis van onderzoek is aangetoond dat het dierenwelzijn in deze stallen vergelijkbaar is met biologisch. Dit gold voor de in juni afgebrande stal.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.