Eierprijzen opnieuw licht gedaald

09-07-2021 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eiermarkt is deze week minder drukkend dan vorige week.

Handelaren melden dat er meer is besteld en verkocht. En ook pluimveehouders hebben het gevoel dat het minder stroef liep. Vooral de normale en grotere bruine scharreleieren lopen er volumematig goed uit. De verkoop van witte eieren verloopt volgens eierhandelaren wat moeizamer.

Ondanks dat dit de afgelopen weken ook zo was, zakten de bruine harder dan de witte. Daarin wordt deze week een inhaalslag gemaakt. De NOP-richtprijs voor witte scharreleieren van 62-63 gram dalen bijna twee keer zo hard dan bruine. De witte zakken 15 cent; van € 6,09 naar € 5,94 per 100, terwijl de bruine van € 6,73 naar € 6,65 afglijden. Een daling van 8 cent.

Prijsdruk scharreleieren

De consumptie is volgens pakstations vergelijkbaar met vorige week. Het aanbod scharreleieren loopt redelijk weg, maar is wel groter dan de vraag. Daardoor wordt er al wat eerder dan in andere jaren een beroep gedaan op de verwerkende industrie om eieren op te nemen. En doordat die voldoende aangeboden krijgt, is er wat prijsdruk. Ook de noteringen voor industrie-eieren gaan daardoor omlaag. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren daalt van € 0,0747 naar € 0,709 per kilo. De notering voor scharreleieren voor de industrie zakt van € 0,788 naar € 0,752 per kilo.

Markt uit balans

Nu de ophokplicht in heel het land is opgeheven, komen er weer meer uitloop-eieren op de markt. Doordat Nederlandse exporteurs marktpositie zijn verloren aan aanbieders uit landen die hun hennen minder lang binnen hielden, is de markt uit balans. Het aanbod is weer op normaal niveau, terwijl de vraag achterloopt. Ondanks acties om de verkoop te stimuleren, zal er veel tijd nodig zijn om het geslagen gat te dichten. Een deel van de eieren vindt daarom nog steeds in de stroom scharreleieren zijn weg.

De vakantietijd staat voor de deur. Met weer oplopende coronabesmettingscijfers is het nu nog moeilijk in te schatten welke invloed dit gaat hebben op de vraag. Het enige dat de markt echt zou steunen, is het aanbod verlagen door koppels eerder te ruimen. Zolang dat niet gebeurt, wordt voor de komende weken weinig verandering verwacht.

Prognose: prijsdruk.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer