Eierhandelaar opnieuw verdacht van fraude eicodes

25-03 | |
Foto: Jan Willem Schouten
Foto: Jan Willem Schouten

De NVWA verdenkt een Zuid-Hollandse eierhandelaar opnieuw van eierfraude. De rechtbank veroordeelde de handelaar eerder al voor fraude met herkomst van eieren.

Nu wordt onder leiding van het Functioneel Parket opnieuw strafrechtelijk onderzoek naar de handelaar gedaan. De NVWA vermoedt dat de handelaar eieren stempelt met niet kloppende stempels. De NVWA heeft deze week bij een doorzoeking van zijn bedrijfspand en woning € 750.000 aan contant geld in beslag genomen. De zaak kwam (opnieuw) aan het rollen door controles van de Stichting Controle Orgaan Kwaliteits Zaken, waarbij bleek dat het bedrijf eieren had waarvan de herkomst niet te herleiden viel.

Stempelmachine aangetroffen

Bij de doorzoeking is een voorraad lege verpakkingen voor biologische eieren gevonden, terwijl de handelaar geen biologische eieren mag verhandelen. Daarnaast zijn 110.000 ongestempelde eieren en een stempelmachine aangetroffen. De stempelmachine is door de NVWA in beslag genomen.

De NVWA laat weten nog verder onderzoek te doen naar de herkomst van de eieren en ook naar of er ergens onjuist gestempelde eieren van deze handelaar verkocht worden. De aangetroffen ongestempelde eieren mogen niet meer verkocht worden voor menselijke consumptie, omdat niet duidelijk is waar deze vandaan komen.

Eerder veroordeeld voor fraude

De NVWA meldt dat het gaat om een handelaar die eerder al is veroordeeld voor eierfraude. In 2019 werd een middelgrote eierhandelaar uit Zuid-Holland door de rechtbank Rotterdam veroordeeld voor valsheid in geschrifte met eicodes. Deze fraude kwam toen aan het licht doordat eieren met fipronil opdoken in een winkelschap, met daarop een eicode van een bedrijf waar helemaal geen fipronil in de stallen was gebruikt. Het bleek dat de eierhandelaar de eicode van dit pluimveebedrijf op andere eieren had gestempeld.

Vermoedelijk gaat het om dezelfde eierhandelaar. De NVWA kan hier echter niets over zeggen. Tijdens de zitting destijds stelde de officier van justitie destijds dat het wat hen betreft duidelijk was dat het bedrijf structureel eieren zou witwassen. De eierhandelaar beroepte zich tijdens de zitting destijds veelvuldig op zijn zwijgrecht. De herkomst van de ongestempelde eieren die toen zijn aangetroffen, is niet achterhaald. De handelaar kreeg een boete en taakstraf, en raakte zijn twee stempelmachines kwijt.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer