Eiermarkt blijft taai in het standaardsegment

Eieren worden goed verkocht in de supermarkten, maar van een run op eieren is geen sprake.

De situatie op de eiermarkt is daarmee vergelijkbaar met voorgaande weken; de afzet in het luxere segment, de kleinverpakking via de winkels, loopt goed. De eierstroom naar de verwerkende industrie loopt echter moeizaam.

In het standaardsegment is nog heel weinig te doen, merken eierhandelaren. Het plaatsen van orders blijft lastig, al wordt ook daar niet meer tegen elk bod verkocht. Het sentiment lijkt wat te verbeteren. Toch blijft de onderkant van de markt, kooi en scharrel, erg afhankelijk van de industriële vraag. Die is er nauwelijks, door voorraden die deze zomer al zijn aangelegd, en het weinig hoopvolle perspectief dat gloort nu de coronamaatregelen de rest van het jaar nog lijken aan te houden. En dat nu ook de Duitse horeca dicht gaat, helpt daar ook niet bij.

Eerder ruimen

Aan de andere kant verwachten sommige pakstations dat de productie gaat dalen omdat koppels eerder worden geruimd. Anderen zeggen dat verminderen van het aanbod heel goed zou zijn om uit de impasse te komen, maar dat zij bij pluimveehouders ook wat aarzeling constateren. Eerder ruimen betekent langere leegstand. Als daardoor de markt aantrekt, profiteert juist degene die zijn dieren niet geruimd heeft van de hogere prijzen.
Daarnaast is de disbalans niet heel groot. Als de vraag naar kerst toe wel aantrekt, kan ook dat voldoende zijn om de markt te laten herstellen. En juist als mensen thuis zijn worden ze creatief en slaan ze aan het koken en bakken. Dat zorgde ook bij de eerste coronapiek voor een impuls bij de eierverkoop.

Geen extra prijsdruk door vogelgriep

De uitbraak van vogelgriep geeft wel gedoe en extra onkosten voor pluimveehouders in het getroffen gebied, maar heeft nog geen invloed op de eierprijs. Dat komt mede doordat het een koppel met moederdieren betreft. De houding bij zowel pluimveehouders, handelaren als pakstations is afwachtend.

Lees verder onder de grafiek.

NOP richtprijs stabiel

De eierprijzen blijven erg laag voor de tijd van het jaar. Waar andere jaren de opmaat naar kerst voor opleving zorgde is daar nu totaal geen sprake van. En het huidige prijsniveau is nog niet kostendekkend volgens pluimveehouders. Na 2 weken van prijsdaling weet de NOP richtprijs voor bruine scharreleieren deze week het niveau wel vast te houden. 100 Eieren van 62-63 gram brengen net als vorige week € 6,38 op. Voor 100 witte van dat gewicht wordt € 5,91 betaald; een stuiver minder dan vorige week.

Lees verder onder de grafiek.

Prijs kooi-eieren daalt

De richtprijs voor kooi-eieren daalt verder, van € 0,644 naar € 0,638 per kilo. Hoopgevend is daarbij wel dat de Franse Rungis-notering zowel op donderdag als vrijdag 20 cent wist te stijgen. De notering voor M-eieren komt daarmee op € 5,55 per 100 stuks.

Prognose: prijshoudend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.