Eiermarkt groeit gestaag door

21-02-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De eiermarkt vertoont net als afgelopen week een zeer stabiel verloop met weinig verrassingen.

Het aanbod is licht stijgend, maar de vraag ook; dus die twee houden elkaar goed in evenwicht. Iedereen vindt daardoor zijn eieren, maar niemand kan het zich permitteren om te wachten met kopen of aanbieden. Daardoor is er weinig beweging omhoog, maar zeker ook niet omlaag. Zijwaarts is er wel voldoende doorstroming.

De consumptie is niet overweldigend groot, maar wel heel mooi voor de tijd van het jaar. Daardoor manifesteert de retail zich als goede koper op de markt. Maar ook kokerijen en ververijen en de industrie doen goed mee. Dat legt een stabiele bodem in de markt.

Stevige groei

De kooi-eierprijs laat daardoor een stevige groei zien. Waar de NOP-richtprijs voor een kilo kooi-eieren een week geleden door de grens van € 1 ging, gaat deze nu naar € 1,067. Daarmee staat de notering € 0,24 per kilo hoger dan vorig jaar om deze tijd. Dat is bijna 30% meer.

De noteringen voor scharreleieren gaan minder hard omhoog, maar vertonen ook een stijgende lijn. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram stijgt € 0,11 naar € 7,76 per 100 eieren. Witte scharreleieren van dat gewicht gaan van € 7,26 naar € 7,35 per 100.

Stabiele markt

Volgende week zorgt carnaval aan de ene kant voor meer bakacties, maar laat de eierconsumptie bij een ander deel van de consumenten dalen. Handelaren verwachten echter dat de terugval in verkoop aan het begin, verderop in de week weer tot extra bestellingen leidt. Volgende week zal daardoor de koers niet veranderen; de stabiele markt met een licht stijgende prijslijn houdt aan.

Prognose: licht stijgend.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer