Eiermarkt gunstiger dan prijsval weerspiegelt

10-01-2020 | |
Foto: Bert Jansen - Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Het is rustig op de eiermarkt. Na de feestdagen maken mensen eerst de koelkast leeg voordat er weer ingekocht wordt.

Ook wordt er duidelijk minder gebakken dan voor de feestdagen. Dat is niet nieuw en het is dan ook niet onverwacht dat de eierverkopen nu op een lager niveau liggen dan een aantal weken geleden.

Niet ontevreden

Maar pakstations en handelaren zijn niet ontevreden over de start van het jaar. De consumptie is voor de tijd van het jaar best goed en hier en daar zijn er acties die de verkoop ondersteunen. Daarnaast komt er ondersteuning van kokerijen en ververijen die hun productie weer opstarten. Daarbij zijn de voorraden laag waardoor de verwerkende industrie ook blijft kopen.

Dalende noteringen

En ondanks dat dalen de noteringen 30 tot 40 cent. Volgens sommigen een correcte weergave van de markt op dit moment, maar volgens anderen een correctie voor het marktverloop vorige week. Daarbij heeft de scharrelmarkt, waarvoor toch het overgrote deel van de populatie produceert, het moeilijker dan de markt voor vrije uitloop of biologische eieren. Van die kleinere deelgroepen is naar verwachting al een groter deel van de hennen geslacht de afgelopen weken.

Prijsval scharreleieren

Scharreleieren kregen deze week dus prijsval te verwerken. Zo noteerde Barneveld € 0,30 tot € 0,40 lager voor bruine scharreleieren. Andere noteringen volgden hetzelfde beeld. Bij WeserEms moesten ook vooral de zwaardere sorteringen inleveren, De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62/63 gram daalde € 0,33 naar € 7,56 per 100. Hetzelfde aantal witte van dat gewicht brengen € 7,14 op. Dat is € 0,16 minder dan vorige week.

De NOP-richtprijs voor kooieieren daalt minder hard dan afgelopen weken. De kooieierprijs daalt 2,2 cent naar € 0,83 per kilo. Daarmee staat die ruim een dubbeltje hoger dan vorig jaar om deze tijd.

Prijsdaling zal afnemen

Het vooruitzicht voor komende weken is gunstiger dan de prijsmutatie van deze week doet vermoeden. Biologische en Freiland-eieren zullen voor vergelijkbare prijzen worden verkocht. Scharreleieren zullen nog wat in prijs dalen, maar niet meer met de vaart waarmee het deze week gebeurt.

Vogelgriep Polen

Daarbij zal ook de ontwikkeling van vogelgriep in Polen een rol spelen. Er komen veel eieren uit Polen op de Europese markt. Nu al worden Nederlandse afnemers voorzichtiger met het importeren van eieren. En als de ziekte meer om zich heen zou gaan grijpen zal, zowel door uitval als ruimingen, het eieraanbod in Europa afnemen. Maar een crisis is altijd slecht voor de sector waarin het zich manifesteert, dus heerst onder marktdeelnemers bovenal de hoop dat de situatie onder controle blijft.

Prognose: licht dalend tot stabilisatie.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer