Eiermarkt holt harder achteruit dan verwacht

Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De stemming op de eiermarkt is in mineur.

Dat na de Paasdagen een paar weken volgen waarin de prijs inlevert, is waar iedereen in de eiersector rekening mee houdt. De consumptie was goed, de markt gezond en wereldwijd de vraag naar eieren groot. Dus op een dipje werd gerekend, maar echte prijsval werd niet verwacht. Na een paar weken met flinke prijscorrecties had menig pluimveehouder erop gerekend dat het vangnet zich zou uitstrekken en de noteringen in ieder geval prijshoudend zouden worden.

Niets is echter minder waar. Volgens eierhandelaren is de stemming duidelijk slechter dan vorige week. Ineens lijken er meer dan genoeg eieren te zijn. Dat levert opnieuw een fikse correctie van de noteringen op. De NOP richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram zakt € 0,29 naar € 6,93 per 100. In totaliteit is er in drie weken € 0,85 afgegaan. Nu is die prijsdaling niet uitzonderlijk groot, maar doordat het prijsniveau voor Pasen niet hoog was, begint die aderlating nu wel echt pijn te doen.

De Duitse Weser-Ems is overigens nog harder gekelderd. Daar zijn bruine M-en in een maand tijd € 1,37 in waarde gedaald. De notering staat nu op € 6,88 per 100.

Ophokplicht zorgt voor druk

Alle dingen die lucht kunnen geven, helpen momenteel nog niet. Zo levert corona nog altijd veel onzekerheid op. De versoepelingen zijn beperkt en pakstations verwachten niet daardoor meer te gaan verkopen. Ook duurt de ophokplicht voor uitloophennen langer dan verwacht. En stemmen die zeggen dat de asperges na Pasen voor een impuls in de eierverkoop kunnen zorgen, moeten constateren dat deze groente momenteel nog flink aan de prijs is.

Volgens pakstations en eierhandelaren is het de ophokplicht die voor de meeste druk zorgt. Naast biologisch is er eigenlijk maar 1 soort eieren meer over: 1 ster Beter Leven scharreleieren. De bereidheid bij consumenten om solidariteitseieren te kopen neemt echt af. Daardoor blijft de druk op het scharreleiersegment toenemen. Vanuit marktoogpunt wordt het volgens pakstations tijd dat de ophokplicht eraf gaat, want ze voorzien dat er steeds grotere inspanningen nodig zijn om de uitloopeieren hun vertrouwde positie in de markt te laten terugwinnen.

Verwerkende industrie wacht niet af

De industrie neemt wel veel eieren op. De verwachting dat de beschikbaarheid afneemt als de uitloopeieren weer hun eigen plek in de markt hebben, maakt dat verwerkers niet afwachten. De kooi-eierprijs blijft daardoor redelijk hangen. De NOP-richtprijs daalt 1,8 cent naar € 0,804 per kilo. Scharrelindustrie-eieren door € 0,845 en ook dat is 1,8 cent lager dan vorige week.

Het prijsverschil tussen scharreleieren voor de industrie en voor consumptie is daarmee opvallend groot. De € 0,85 per kilo komt neer op 5,3 cent per ei, wat een cent lager ligt dan de scharreleinotering. Volgens insiders is het voor € 0,80 nog wel mogelijk kooi-eieren te produceren, maar scharreleieren niet voor € 0,85 per kilo.

Daling aanbod

Voor de komende weken wordt geen grote verandering van de koers verwacht, al zal de vaart omlaag ook niet in dit tempo blijven doorgaan. De prijs is zo laag dat oude koppels steeds minder lonen. Als dit ruiming daarvan met enkele weken vervroegt, kan daling van het aanbod bijdragen aan prijsherstel. En als de uitloop weer mogelijk wordt, zit er met de doorgaans goede vraag richting Pinksteren mogelijk een plusje in het vat.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.