Eiermarkt kent twee gezichten

16-10-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

Corona zorgt voor een tweedeling in de eiermarkt: de luxere soorten lopen goed weg, maar basiskwaliteit scharreleieren en kooi-eieren zitten in de hoek waar de klappen vallen.

Eieren van die laatste soorten zijn eigenlijk niet te verkopen. Alleen door te smeken kun je bij de industrie nog eieren kwijt, aldus een handelaar. De levertijden worden opgerekt, voorraden stijgen en tekort aan trays en pallets dreigt.

Horeca en foodservice

De pijn zit in de afzet naar de horeca en foodservice. Door de aangescherpte coronamaatregelen komt die verder onder druk. Niet alleen in ons land, in heel Europa is dat het geval. En waar de verwerkers al sinds dit voorjaar gereserveerder inkopen, blijkt de vraag zoveel minder dat ze flinke voorraden hebben kunnen aanleggen. En die voorraden worden nog niet aangesproken.

Onderkant

De onderkant van de eiermarkt zit dus vol, want waar de vraag afneemt, loopt de productie op normale voet verder. En het is niet alleen tweede soort, wat blijft staan. De verwerkende industrie is goed voor 30 procent van de eierafzet in ons land. Daarbij is er in de volle markt ook een verdringingseffect. De concurrentie vanuit het buitenland neemt toe.

Bodem weggeslagen

De bodem wordt daarmee weggeslagen onder de noteringen. Zowel de kooi-eierprijs als die van scharreleieren voor de industrie dalen. De NOP-richtprijs voor kooi-eieren levert maar liefst 4 cent in en komt op € 0,674 per kilo. De WeserEms-notering voor industrie-eieren daalt bij kooi van € 0,74 naar € 0,68 per kilo. Bij scharreleieren is de daling kleiner, van € 0,80 naar € 0,78 per kilo, maar evengoed is de tendens wel omlaag.

Ongewoon beeld

De noteringen voor scharreleieren leveren een voor oktober ongewoon beeld, want ook die gaan omlaag. De NOP-richtprijs voor bruine eieren van 62-63 gram daalt van € 6,55 naar € 6,43 per 100. Witte scharreleieren van dat gewicht blijven nagenoeg gelijk: van € 6,00 naar € 5,98 per 100.

Niet alles kommer en kwel

Toch is het niet allemaal kommer en kwel. De noteringen betreffen doorgaans het standaardsegmenten. Soorten die dat ontstijgen doen het goed. Scharreleieren met certificaten lopen goed weg en ook bij vrije uitloop- en bio-eieren is de markt in evenwicht. Maar waar dit voorjaar de winkelverkopen opgestuwd werden tot een hoogtepunt, is de verkoop nu niet veel meer dan gebruikelijk in week 42. De hoop dat dit nog gaat komen is er wel, nu consumenten meer thuis gaan werken en leven door het aanscherpen van de coronamaatregelen.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.