Eiermarkt krabbelt langzaam op

Foto: Canva
Foto: Canva

De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt 5 cent naar € 6,87 per 100.

Als het warmer wordt leggen mensen kersen en aardbeien in hun winkelwagentje, en dat gaat ten koste van de eierverkoop. Warm weer drukt daardoor de bestellingen van met name de retail en dat zet doorgaans druk op de eierprijzen. Daarvan is nu echter geen sprake. Sterker: het tegenovergestelde gebeurt. De prijzen stijgen. Het is centenwerk en geen grote sprongen, maar de kleine plusjes werken wel positief op de stemming in de eiermarkt.

Lees verder onder de grafiek.

Minder aanbod bruine eieren

De noteringen stijgen licht. De NOP-richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram wint 5 cent door van € 6,82 naar € 6,87 per 100 eieren te stijgen. 100 witte van dat gewicht gaan van € 6,18 naar € 6,21.

Volgens eierhandelaren zijn bruine eieren minder ruim beschikbaar dan witte. Daarbij is het grote nadeel dat vrije uitloopeieren hun eigen plek in de markt nog altijd niet terug hebben. En met een geval van vogelgriep bij een hobbyhouder in Vleuten lijkt opheffen van de ophokplicht opnieuw vooruit te schuiven. Maar de vogeltrek is voorbij, dus zal het vrijgeven van die markt toch ook niet tot in de herfst duren; is het algemene gevoel in de sector.

Lees verder onder de grafiek.

Kooi-eieren ruim 1 cent duurder

Positief is dat nu al ingespeeld wordt op verwachte stijging van de vraag uit de horeca. Kokers, pellers en andere verwerkers nemen meer af om opstartvolumes voor die afzetstroom aan te leggen. De noteringen van scharreleieren voor de industrie blijven nagenoeg onveranderd door van € 0,859 naar € 0,861 per kilo te gaan. Kooi-eieren boeken wel ruim een cent bij. Dat brengt de NOP-richtprijs voor kooi-eieren op € 0,82 per kilo.

Daarmee bevinden de noteringen zich op een redelijk niveau voor de tijd van het jaar. Echter met de hoge voerprijzen in het achterhoofd willen pluimveehouders er nog graag wat bij. Ingewijden verwachten dat de huidige lijn van geleidelijke prijsstijging zich ook volgende week doorzet.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper RedacteurBeheer