Eiermarkt maakt verwachting nog niet waar

Het is maar rustig op de eiermarkt. Te rustig naar de zin van menig pluimveehouder of eierhandelaar.

Het marktbeeld bij scharreleieren is niet veel anders dan de afgelopen weken: er is best goede vraag en volumematig loopt het ook wel, maar niet zoals verwacht. Van echt herstel na de zomer is geen sprake.

Het is vooral de verwerkende industrie die te weinig bijdraagt momenteel. Met de onzekerheid in de vooruitzichten nu corona weer uitbreidt, doen verwerkers, maar ook hun afnemers rustig aan. Er wordt geen grote voorraden aangelegd en de houding is afwachtend. Eierhandelaren merken het in het gebrek aan interesse en lagere biedingen op partijen.

Notering kooi-eieren

Dat is terug te zien in de noteringen voor kooi-eieren. De industrienotering van het Franse Rungis stond donderdag 1 oktober op € 0,655 per kilo. Dat is 5,5 cent lager dan de week ervoor. En na weken van prijsstijging moet de NOP-richtprijs voor kooi-eieren daardoor ook weer wat terrein prijs geven. De notering daalt een cent naar € 0,748 per kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Biologische eieren

Net als afgelopen weken is prijshoudend tot een lichte verhoging wel de lijn voor de middenklasse bij reguliere scharreleieren. Van biologische eieren en eieren uit vrije uitloop zijn geen voorraden, die lopen daardoor beter weg dan reguliere scharreleieren. Maar ook die laatste tonen vooruitgang. De richtprijs voor bruine scharreleieren van 62-63 gram stijgt 6 cent naar € 6,53 per 100 stuks. 100 witte eieren van dat gewicht stijgen 2 cent harder, maar blijven daarmee nog steeds onder de € 6-grens; namelijk op € 5,97.

Lees verder onder de grafiek.

Meer thuiswerkers

Toch is er hoop. In november staan verschillende bakacties gepland. Die zullen de markt een positieve impuls geven. Een andere positieve draai kan komen doordat mensen weer meer thuis gaan werken nu de coronaregels worden aangescherpt. De hoop is dat dit, net als dit voorjaar, de consumptie van tafeleieren een duw in de goede richting geeft.

Prognose: licht stijgend.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.